Hírek, Külföld

Ellenáll az ukrán haderő: heves harcok dúlnak Harkiv, Szumi megyékben és az ország déli részén

Meglehetősen heves harcok dúlnak Ukrajna és Oroszország fegyveres erői között az ország keleti részén Harkiv, északkeleten Szumi megyében, valamint az ország déli részén – közölte Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteki online sajtótájékoztatóján.

 

 

A tisztségviselő kitért arra, hogy az ukrán védelmi minisztériumtól délután kapott tájékoztatás szerint pénteken több mint ezer orosz katona vesztette életét a harcokban.

„Ez nagy szám. És ha a harci cselekmények ilyen ütemben folytatódnak az egész országban, az Oroszországi Föderáció veszteségei csak növekedni fognak” – hangoztatta.

Podoljak hozzátette egyúttal, hogy az ilyen információk „nagyon fontosak a ma az államukért küzdő ukrán katonák pszichológiai állapota szempontjából”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Mint ismert, az ukrán vezetés csütörtök este hadiállapotot vezetett be.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?