Hírek, Külföld

Készek tárgyalni: megnyugtató döntés született az ukrán válságról Putyin és Biden részéről

Eredményesen közvetített Emmanuel Macron francia elnök. Így néhány napon belül Párizsban tárgyal majd egymással Vlagyimir Putyin orosz, illetve Joe Biden, amerikai elnök. A téma Ukrajna biztonsága lesz.

 

 

Vlagyimir Putyin és Joe Biden orosz és amerikai elnök elvben megegyezett az ukrán-orosz határon növekvő feszültségről szóló csúcstalálkozóról. A bejelentést az Elysee-palota tette vasárnap késő este, miután Emmanuel Macron francia államférfi telefonon beszélt mindkét elnökkel, egy napon belül másodszor beszélt Putyinnal.

„Biden és Putyin elnök is elfogadta egy ilyen csúcstalálkozó elvi megrendezését” – áll a közleményben, hangsúlyozva, hogy egy ilyen találkozó lehetetlen lenne, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, ahogyan a nyugati oldalon attól tartanak.

Az Egyesült Államok „elkötelezett a diplomácia folytatása mellett egészen addig a pillanatig, amíg az invázió meg nem kezdődik” – mondta Jen Psaki sajtószóvivő egy nyilatkozatban. „Biden elnök elvben elfogadta a Putyin elnökkel való találkozót… ha nem történik invázió”.

„Készen állunk arra is, hogy gyors és súlyos döntéseket hozzunk, ha Oroszország ehelyett a háborút választja. És jelenleg úgy tűnik, hogy Oroszország folytatja az előkészületeket egy Ukrajnát érintő támadásra” – tette hozzá.

A Kremlből nem érkezett azonnali kommentár, de Vlagyimir Putyin a Macronnal folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése után azt mondta, hogy fokozni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a válság megoldása érdekében.

Biden pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok meggyőződése, hogy Oroszország úgy döntött, hogy az elkövetkező napokban inváziót indít Ukrajna ellen.

„Okunk van feltételezni, hogy az orosz erők azt tervezik, hogy a következő napokban, hetekben támadást indítanak Ukrajna ellen” – mondta Biden a Fehér Házban. „Úgy véljük, hogy Ukrajna fővárosát, Kijevet, a 2,8 millió ártatlan ember lakta várost fogják célba venni”.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?