Hírek, Külföld

Ezek a hátborzongató videók mutatják, micsoda sereget küldött Putyin az ukrán határhoz: tényleg küszöbön a háború?

Még nem tudni, lesz-e háború, de azt igen, hogy hadsereg már van hozzá, hogy megvívják: a közösségi oldalakra feltöltött videókon jól látszik, mekkora orosz haderő érkezett az ukrán határra.

 

 

Évtizedekkel ezelőtt még felderítőgépek, műholdak, kémek vadásztak volna efféle információkra, de a közösségi oldalak idején úgy látszik, ilyesmire nem is mindig van szükség: videók tucatjai mutatják be, mekkora haderő gyülekezik az orosz–ukrán határon.

Ekkora csapatmozgósításra a hidegháború óta nem volt még példa, s kétségtelen, ez már jóval több sima kardcsörtetésné: egy ekkora inváziós hadsereg mozgósítása, az utánpótlás helyszínre szállítása nyilvánvalóan sokmilliárd rubeles költséggel járt, Vlagyimir Putyin orosz elnök valóban hatalmas erőket hozott mozgásba. Az is kétségtelen, hogy – a haderő a felkészültségét és méretét tekintve – bármikor csapást mérhetnek az ukránokra az orosz katonák.

De nézzük a felvételeket!

Ez a videó, amely két nappal ezelőtt került fel a TikTokra, az ukrán határnál gyülekező orosz páncéloshadtesteket mutatja.

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук – user7573595603740


Ez a felvétel mai, készítője állítása szerint az ukrán határtól mintegy 30 kilométerre, Belgorodnál vonuló orosz hadoszlopok láthatók rajta:

 

 

 

Az alábbi videó szintén Belgorodban készült, a vasúton szállított egységek szerepelnek benne:

 



 

 

De nem csak szárazföldi csapatok felvonulását kapták lencsevégre a határ mentén: ezen a videón az látszik, ahogyan orosz harci helikopterek, legalább húsz légijármű – feltehetően Mi8-17 szállítógépek – húznak el a házak felett Jaroszlavl térségében (ez a város az ukrán határtól jóval messzebb fekszik):

 

 

 

 

Hogy az orosz csapatok nem csak az anyaország felől közelíthetik meg az ukrán határt, mutatja ez a Bresztben (Fehéroroszország) készült videó is:

Eközben a világ és Európa politikusai azon dolgoznak, hogy ne robbanjon ki háború Oroszország és Ukrajna között. A magyar kormányfő, Orbán Viktor ez ügyben az Európai Tanács elnökével egyeztetett, Boris Johnson brit kormányfő pedig annak a véleményének adott hangot, alig 48 órája van a világnak arra, hogy elkerülje a vérontást.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?