Hírek

Gyilkos mutáció, vagy tovább enyhül a járvány? Itt a deltakron

Cipruson 25 megbetegedést jelentettek az új törzsből. Egyelőre nem tudni, hogy a delta és omikron törzsek keveredése milyen hatással lesz a járványra.

 

 

A mediterrán országban párhuzamosan fertőz a koronavírus delta és omikron törzse, a kutatók most olyan változatra bukkantak, melyekben egyesült a két vírusváltozat. A kutatók ezt a változatot a két törzs egyesülése miatt deltakronnak nevezték el – írja a Bloomberg.

A továbbiakban azt fogjuk vizsgálni, vajon ez a változat az omikron fokozott fertőzőképességét hordozza-e, vagy a delta komolyabb megbetegedést kiváltó képességét, esetlegesen mindkettőt

– közölte Leontiosz Kosztrikisz professzor, a Ciprusi Egyetem biotechnológiai és molekuláris vírustani laboratóriumának vezetője.

Kosztrikisz professzor és csapata eddig 25 megbetegedést azonosítottak, melyeket a deltakron változat okozott. A kérdés jelenleg az, hogy a vírus két törzse veszélyesebb és fertőzőbb mutánssá egyesült-e, vagy a delta ezáltal is elveszíti veszélyességét és az omikron enyhébb megbetegedést okozó tulajdonságai kerekednek-e felül?

A ciprusi kutatók ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a 25 megbetegedést javarészt kórházi kezelést igénylő pácienseknél mutatták ki – hogy ebből érdemes-e következtetést levonni a kombináció súlyosságára vonatkozóan, azt egyelőre vizsgálják.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?