Belföld, Hírek

Merkely Béla ijesztő számokat közölt az omikron variánssal kapcsolatban: itt az ötödik hullám

A szakember kiemelte, hogy a teljes oltás a három oltás, és egyelőre úgy véli, a súlyos betegek száma arányaiban jóval a korábbi hullámok szintje alatt maradhat majd.

 

 

Az omikron variáns miatt Magyarországra is megérkezett a járvány ötödik hulláma – mondta péntek reggel Merkely Béla a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Semmelweis Egyetem rektora szerint kijelenthető, hogy ezt a járványhullámot az omikron vírusvariáns okozza, és bár ijesztő számok várhatók, de van egy komoly érv az oltás mellett, hiszen három oltás után az omikron jellemzően enyhe tüneteket okoz.

Valószínűleg több tízezer eset lesz Magyarországon. Az omikron nagyon fertőzőképes, kihasználja a legkisebb rést és azonnal fertőz. De ha megvan a három oltás, jellemzően sokkal enyhébb lefolyású betegséget okozhat, félnivalója igazán az oltatlanoknak van

– magyarázta a szakember.

 

 

„Az oltás lezárja a felső légutakat a vírus előtt, vagyis tulajdonképpen lezárja a szervezetet, és megvédi a többi szervet a vírustól, ezzel megakadályozva a betegség súlyos lefolyását és a kórházba kerülést. Az omikron jellemző tünetei – oltás esetén – az orrfolyás, fejfájás, torokfájás, és legfeljebb egy-két nap tartó láz” – folytatta Merkely, aki úgy véli, a súlyos betegek aránya jóval a korábbi hullámoké alatt marad majd. Az enyhe lefolyáshoz azonban a harmadik oltás felvétele nagyon fontos, mivel az oltatlanoknál akár súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak – hangsúlyozta.

Jelenleg annak ellenére, hogy az esetszámok emelkednek, a kórházi ápoltak száma csökken, és ez egy hétig még így lesz, majd az a szám is növekedésnek indul. Ma a világon tízszeres az esetszám a korábbi hullámokhoz képest a világon, és ha csak tizede-huszada lesz a súlyos esetek száma, akkor is sokan kerülhetnek súlyosabb állapotba.

 

 

Merkely kiemelte, hogy minél intenzívebb a maszkhasználat, annál biztosabb, ám a maszk levételekor az omikron nagyon gyorsan tud fertőzni. Az FFP2 maszk adja a legnagyobb védelmet, utána az orvosi maszk és csak végül a textilmaszk.

Csütörtökön újra elkezdődött az oltási akció Magyarországon és januárban minden hét végén csütörtökön és pénteken 10-18 óra között, szombaton 10-18 óra között lehet oltakozni a kórházi és kijelölt oltópontokon.

Merkely hangsúlyozta: a teljes oltás a három oltás, kettővel nem lehet megelégedni.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?