Egészségügyi ötletek, Életmód

Változnak a maszkviselési ajánlások az omikron miatt

A maszkviselés továbbra is hatékony módja a vírus elleni mindennapi védekezésnek, főként a megelőzésnek, de a közeledő családi ünnepek miatt nem árt felidézni, mit és hogyan érdemes viselni. Úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják az egészségügyi szakértők a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron terjedése miatt.

 

 

Újabban kettős arcmaszkot javasolnak a szakértők, mert az jobban szűri az új variánsokat, amelyek mint köztudott, fertőzőképesebbek. A kettős arcmaszk nemcsak javítja a maszk illeszkedését azáltal, hogy a peremeken előforduló réseket lezárja, hanem többrétegű szűrést nyújt az érkező és távozó részecskékkel szemben.

Pontokba szedtük, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes javítani a vírusszűrés hatékonyságán:

  • Az N95 vagy FFP 2-es maszk véd a legjobban. Ha ezt megfelelően viseled, nincs szükség második fedőmaszkra. Több országban, igy az Egyesült Államokban hatékonynak tartják még a Dél-Koreában gyártott KF94-et, amelyből az eredeti nem sokkal olcsóbb az N95-nél, viszont szakértők szerint ennek még a hamisítványa is annyira hatásos, hogy nincs szükség dupla maszkra.
  • Ha mégsem ezt hordja valaki, kombinálható a kék, általános sebészeti maszk egy szövetmaszkkal, amely kívülről szorul az arcra, igy jobban illeszkedik, biztosabb védelmet nyújt: takarja a réseket, másrészt szorosabb illeszkedést eredményez. A helyes használatról a New York Times készített kis videót:

 

  • Praktikus lehet a kék orvosi maszk feljavitása hajtogatással, csomózással amely jobb illeszkedést, biztosabb szűrést eredményez. rosszul illeszkedő sebészeti maszkra csomót köthetünk, a maszkot az orrhoz igazítva, a szűrési hatékonyság akár az ötödével is javítható. Egy észak-karolinai egyetemi klinika szemléltető, egyszerűen elsajátítható praktikákat bemutató videót készített a sebészeti maszk helyes viseléséről.

  • Hogyan ellenőrizhető, hogy nem zár pontosan a maszk? Egyszerű: maszk peremeire helyezett kézzel kell lélegezni. Ha a levegő kiszökik a peremeken, szorítsa le az orrnyereg felett, és húzza meg a fülhurkokat, esetleg válasszon jobban illeszkedő, rugalmasabb maszkot vagy vegyen még egyet. Ha a maszk jól illeszkedik, érezhető, hogy meleg levegő áramlik át a elől maszkon, sőt az is látható, hogy a maszk minden egyes lélegzetvételkor ki-be mozog.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?