Belföld, Hírek

Friss koronavírushírek: újabb omikron-gyanús esetek tűntek fel hazánkban

Abban a magánlaborban találtak két újabb omikron-gyanús esetet, ahol nemrég elsőként mutatták ki hazánkban az új mutánst. Jelenleg a két mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központban vizsgálják.

 

 

Az omikron variáns egyre jobban terjed Európa-szerte, talán még gyorsabban is, mint ahogy azt a kutatók, orvosok gondolták.

„Naponta körülbelül 100 darab pozitív mintánk van, ebből összesen két gyanús esetet találtunk azóta. Egyiket sem tudtuk még megerősíteni, hogy valóban omikron lenne, de minden valószínűség szerint az” – jelentette ki Nyíri Miklós, a Neumann Diagnosztikai Laboratórium ügyvezetője. A szakember szerint először azt elemzik a laborban, hogy pozitívak-e a beérkező PCR-tesztek. Amennyiben igen, elkezdik vizsgálni az omikronra jellemző tulajdonságok miatt.

„Ha ebben kapunk egy olyan jelet, ami nem a deltára utal, akkor az minden valószínűség szerint omikron, mert tudtunkkal jelenleg más variáns nincs jelen a fertőzöttek körében” – emelte ki Nyíri Miklós, majd hozzátette: amennyiben beigazolódik a tény, miszerint omikron variánssal fertőzött mintát találnak, azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja tovább. Az ügyvezető szerint ha egy ilyen, aggodalomra okot adó mutáns tűnik fel, az akár egy újabb hullám kitöréséhez is vezethet.

Angliában történt az omikron variánssal összefüggő első haláleset. A vírusváltozat gyors terjedése miatt nagy a kockázat, ahogy a kórházi kezelések száma is megugorhat a legyengült immunrendszerűek körében. Jakab Ferenc virológus szerint az omikronról továbbra sem lehet eleget tudni, emiatt fontos figyelni rá.

„Európa-szerte minden tagállamban, így hazánkban is nagyon fontos, hogy a variánsok nyomon követése megtörténjen, és tudjuk azt, merre és milyen irányba mozog a vírus” – jegyezte meg Jakab Ferenc az RTL Híradóban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a két igazolt omikron-fertőzöttel kapcsolatban annyit közölt, hogy szoros kontaktba nem kerültek senkivel, és továbbra is két megerősített eset van Magyarországon. A pár egyik tagját azóta is kórházban ápolják.

 

Az adásrészlet itt tekinthető meg:

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?