Belföld, Hírek

Kiszámolták: valójában 14. havi nyugdíjat is kapnak a nyugdíjasok

A kormány idén november és 2022 januárja között – a februárra várható 13. havi nyugdíj kifizetésén túl – 330 milliárd forintnyi extra kiadás vállal fel a nyugdíjasok számára.

 

 

Az elmúlt néhány hónapban a kormány sorozatosan érdemi, jövedelemnövelő gesztusokat tett a nyugdíjasok számára és a kifizetések sora idén novemberben meg is kezdődött és a jelek szerint legalább 2022 februárjáig tart. A Portfolio összesítése szerint a jövő februári valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

  1. Visszamenőleges nyugdíjemelés 2021 novemberében (1,2%), a tervezettnél még magasabb 2021-es infláció kompenzálása miatt. Ez az előzetes várakozásokat is meghaladja.
  2. A nyugdíjprémium kifizetése idén novemberben is megtörtént, de különleges módon: történelmi maximum jár, a kormány a nyugdíjak méretétől függetlenül mindenkinek egységesen 80 ezer forintot utalt.
  3. Nyugdíjemelés 2022 januárjában: a napokban véglegessé vált, hogy nem az eredeti 3%-kal emelkednek a nyugdíjak jövő januárjában, hanem a magasabb infláció miatt 5%-kal emeli a kormány a nyugdíjakat.
  4. 13. havi nyugdíj 2022-ben: az eredeti tervek szerint 2022 februárjában 2 heti 13. havi nyugdíj járt volna, de épp a múlt héten hirdette ki a kormány, hogy már jövőre megkapják a 13. havi nyugdíj teljes összegét az érintettek.

A gazdasági portál szerint a novemberi nyugdíjemelési többlet és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forintnyi plusz kiadást eredményezett az idei költségvetés számára, míg a jövő januári lényegesen magasabb nyugdíjemelés a számítások szerint éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadást jelent.



Vagyis a kormány idén november és 2022 januárja között – a februárra várható 13. havi nyugdíj kifizetésén túl – 330 milliárd forintnyi extra kiadás vállal fel a nyugdíjasok számára. Az idei egész évre vonatkozó nyugellátás összegét 3907 milliárd forintra várta a kormány.

Ez alapján a Portfolio szerint elmondható, hogy a hatalmas extra nyugdíjkifizetéseknek köszönhetően pont plusz egyhavi nyugdíjat ad oda az idős korosztálynak, hiszen a 3907 milliárd forint egytizenketted része 325 milliárd forint.

Más szóval a jövő februári valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

Ha például egy nyugdíjas 2021 októberében az átlagnyugdíj összegében részesült, ami akkor valahol 151 500 forint körül lehetett, számára a novemberi visszamenőlegesen is elszámolt nyugdíjemelés 2021-ben éves szinten 22 ezer forintnyi pluszt jelentett. Ehhez adódott hozzá számára a szintén novemberben kifizetett 80 ezer forintos prémium. Ugyanennek a személynek a nyugdíja 2022 januárjában 5%-kal közel 161 ezer forintra emelkedik, miközben a 3%-os emeléssel 158 ezer forint lett volna a havi juttatása. A magasabb emeléssel tehát jövőre havonta 3 ezer forinttal jár jobban, ami éves szinten 36 ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent.

Tehát az átlagnyugdíjat kézhez kapó személy összesen a fenti három jogcímen 138 ezer forintnyi extra jövedelemhez jut 2022 év végéig bezárólag, ami közel megegyezik az idén októberi 151 500 forintos átlagnyugdíj összegével. Ez alapján tehát a nyugdíjasok éves szintre vetítve ebben a megközelítésben 14. havi nyugdíjban is részesülnek.

Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy ez az összeg nem ugyanaz, mint a klasszikus 13. havi összeg, hiszen más kifizetési metódus van mögötte és egyszeri tételek.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?