Belföld, Hírek

Rusvai Miklós elárulta, kötelezővé tenné-e a koronavírus elleni védőoltást – videó

A virológus reggel a TV2-ben beszélt a harmadik oltás sikerességéről és a negyedik hullám lecsengéséről.

 

 

Bár Ausztriában már kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást, és Németország is hasonló lépésre készül, Magyarországon egyelőre még csak néhány szegmensben vezették be, mint például az egészségügyben vagy a közszférában vezették be, illetve a munkáltatók saját jogkörükben dönthetnek a dolgozók oltási kötelezettségével kapcsolatban.

A kötelező oltással kapcsolatban Dr. Rusvai Miklós virológus a ma reggeli Mokkában fejtette ki álláspontját.

„Én nem tenném kötelezővé, de még egyszer mondom, én nem vagyok döntéshozó, meg döntéshozói testületnek sem vagyok a tagja. Ennek ellenére én nem érzem szükségesnek a kötelezőségét. Magyarországon elég jó az átoltottság, azokban az országokban, ahol nem kötelező szintén – nagyon sok országban: Portugália, skandináv államok, jó az átoltottság, ezekben értelemszerűen alacsony is a kártétele a COVID-nak

– fogalmazott Rusvai, aki azt is hozzátette, hogy a járvány negyedik hulláma itthon már biztos túl van a csúcspontján, és a héten valószínűleg a halálozási adatok is csökkenni fognak.

A szakember szerint ugyan a két oltással rendelkezőknek is van valamennyi védettsége, de ezt a védettségi szintet érdemes aktualizálni, hogy megfelelő mennyiségű antitest legyen a szervezetben a koronavírussal szemben. Ez pedig a harmadik oltás után már öt nappal bekövetkezik.

Rusvai azt is elmondta, hogy ha ő már átesett volna a fertőzésen, akkor nem biztos, hogy újra és újra beoltatná magát a koronavírus ellen, ha csak nem érkezik egy annyira fertőző és veszélyes variáns.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?