Hírek

Sosem lesz már vége? Szupervariáns alakult ki a koronavírusból

A variánst először az afrikai kontinensen azonosították, ám egy Dél-Afrikából Hongkongba érkező utas már Ázsiába is behurcolta.

 

 

A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Afrikában, ami kimagaslóan erős mutációs képességgel bír, így megkerülheti az emberi test védelmi vonalát, új löketet adva a világjárványnak – írja a Guardian cikkére hivatkozva az Index.

A B.1.1.529 besorolást kapó variánsnak egyelőre 32 mutációját jegyezték fel a vírus tüskefehérjéjében, amelyet a legtöbb vakcina imitál, hogy felkészítse a szervezetet a Covid elleni védekezésre. Bár a jelenlegi oltóanyagok fejleszthetőek, azok az alapvírusnak a sejtekhez való csatlakozását szolgáló tüskefehérjéjét veszik alapul az immunrendszer felkészítéshez.

A variánst először Botswanában azonosították november 11-én, ott három fertőzöttet találtak, hat másik esetet pedig Dél-Afrikában lokalizáltak, ám a vírust egy Dél-Afrikából Hongkongba érkező utas már Ázsiába is behurcolta.

A B.1.1.529 november 14-én jutott át Dél-Afrikába, Hongkongba pedig egy 36 éves férfi testében jutott el, aki 20 napot töltött az afrikai országban, mielőtt negatív PCR-teszttel szállt fel a járatára.

Hongkongban azonban a karantén még negatív teszteredmény esetén is kötelező, így a férfi nem sétált ki a sűrűn lakott szigetcsoport utcáira, és az izolációja második napján állapították meg nála a fertőzöttséget, így az a kérdés, hogy a repülőtértől és géptől a szállásig hány emberrel érintkezhetett.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?