Belföld, Hírek

Történelmi mélyponton a forint – majdnem 370 forint egy euró

A mostani gyengülésre normális körülmények között nem kellene reagálnia az MNB-nek, ugyanakkor ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor lépnie kell. Erre eszköz az egyhetes betéti kamat lehet.

 

 

369,69 forintot kértek egy euróért hétfő délelőtt. Ez a múlt héten elindult forint gyengülésnek hivatalosan is a történelmi mélypontja – írja a hvg.hu.

Közben egy rövid időre a 370-es határt is elértük, de jelenleg az MNB jelentése alapján 365,03 forintba kerül egy euró.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a hvg.hu-nak elmondta: a külső hangulat kevésbé támogató, leginkább az, hogy erősödik a dollár, ami sosem jó a feltörekvő devizáknak. Azt is hozzátette a szakértő, hogy hiába lassított szeptemberben a kamatemelés ütemén az MNB, azóta az látszik, hogy az infláció jobban gyorsul, és tovább tarthat a korábbi várakozásoknál.



Az MNB sarokba szorult és gyorsítania kellett, ám ezt felemás módon tette, hiszen múlt héten 30 bázispontot emeltek az alapkamaton, ám az egyhetes betéti kamatot ennél nagyobb mértékben, 70 bázisponttal emelték. Ezzel visszaállt a kettős kamatrendszer, ami bár a jegybanknak rugalmasságot biztosít, mivel így hetente tud hozzányúlni a kamatokhoz. Ám Trippon szerint ez is olyan tényező, ami elbizonytalanította a piacot, hiszen nem látnak egyértelmű iránymutatást, hogy a jegybank valóban beleállt volna az infláció elleni harcba vagy sem.

A szakértő megjegyezte, hogy a mostani gyengülésre normális körülmények között nem kellene reagálnia az MNB-nek, ugyanakkor ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor lépnie kell. Erre eszköz az egyhetes betéti kamat lehet, amihez legközelebb csütörtökön nyúlhat a jegybank.

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?