Belföld, Hírek

A héten már hózáporok lehetnek

Vasárnap egy úgynevezett érintőleges front felszakította a ránk telepedő ködös, párás időt okozó hidegpárnát. Ennek eredményeként délutánra több helyen felszakadozott a felhőzet és ideig-óráig kisütött a nap, cserébe viszont felszínközeli inverzió alakult ki.

 

 

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy „felfelé” haladva nő a levegő hőmérséklete, így a talaj feletti, hidegebb légréteg beszorul, nem tud cserélődni.

Szürkeség a hét közepéig

A hátulütője, hogy a légszennyezést okozó anyagok is beszorulnak az inverzió alá. Csakhogy míg egy átlagos hidegpárna esetén ez 600-800 méter, addig vasárnap este csak 20-70 méter volt, ami egészségügyi szempontból igencsak rossz hír. De túl vagyunk rajta:

Hétfőn az időjárási helyzet már vissza is billen, a felhős ég továbbra is a hidegpárna jelenlétét jelzi

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hét első felében tehát a ködös reggeleket felhős, borús, szürke és párás nappalok követik, a Nap csak rövid időszakokra mutatja meg az arcát, elsősorban a keleti és az északkeleti országrészben. A hajnali hőmérséklet fagypont körül alakul, egyes fagyzugos területeken -5 fokot is mutathatnak a hőmérők, a maximum pedig nem haladja meg a plusz 5-6 fokot. Számottevő csapadék sehol nem valószínű.

Jön egy hidegfront

Csütörtökön aztán egy északról érkező, markáns front nemcsak felzavarja az állóvizet, de jelentős változás kezdetét is jelenti. A magasban már szerda este-éjjel 6-8 fokkal hidegebb légrétegek áramlanak hazánk fölé.

A felszínen ez még nem okoz érezhető lehűlést, ám a magasabban fekvő északkeleti tájakon hózáporok este, éjszaka alakulhatnak ki, a Zemplénben akár 1-2 centis hótakaró sem kizárt.

 

 

Csapadék egyébként a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre a legvalószínűbb, napközben az esetleges hó is elolvad a hegyekben. Ezzel együtt megszűnik az inverzió is, mindenhol tisztul a levegő, a fagypont körüli éjszakák után a nappali maximumok csütörtökön és pénteken is 4-11 fok körül alakulnak.

Pénteken pedig már fel is szakadozik a front felhőzete, a visszarendeződő anticiklon ismét beindítja az inverziót, felmelegedés kezdődik, de nem tart sokáig. Sőt.

Beköszön a tél

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnap újabb északi hidegfront tör térségünkbe. Ez már érezhető lehűlést okoz, a fagyos éjszakákra bőven átlag alatti, 3-8, 2-7 fokos nappali maximumokkal. A jövő héten pedig már síkvidéken is találkozhatunk hópelyhekkel.

A hideg légtömeg tartósan megmarad, a csapadék jellemzően hó formájában hullik majd, ám mennyisége és eloszlása még kérdéses

– fogalmaz a szakember.

A modellek alapján november 24-én egy újabb hidegfront érkezése látszik, egyre valószínűbb, hogy időjárásunkban megnyílik az északi pálya. Ez még nem a Szibéria felől komolyabb fagyokat hozó északkeleti áramlás, egyszerűen csak az elmúlt évek tapasztalataitól eltérő módon a téli idővel kezdődhet a tél – de legalábbis így zárul az ősz.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?