Belföld, Hírek

Varga Judit: A titkosszolgálat független a politikától

Egy bő napot várt a megszólalással a lehallgatási botrány kapcsán a miniszter.

 

 

 

 


Bő 24 órával azután, hogy kitört a botrány az izraeli NSO cég Pegasus nevű szoftverével történő lehallgatások miatt, végre megszólalt Varga Judit igazságügyi miniszter is. Mindez azért fontos, mert bizonyos engedélyeket megfigyelésre ő jogosult kiadni. Varga a Hvg.hu Eurologus rovatának így fogalmazott Brüsszelben:

Magyarország egy jogállam és mint minden tisztességes állam, a 21. században rendelkezik azokkal a technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait.

A Népszava azt is megérdeklődte, adott-e a miniszter engedélyt újságírók lehallgatására, amire a következő válasz érkezett:

a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélni.

A kulcskérdés az ilyen esetekben a miniszter szerint, hogy magyar nemzetbiztonsági érdekek, tehát a magyar alkotmányos rend megdöntése, vagy külföldi hírszerzés gyanúja felmerült-e. Szerinte sok a veszély, ami a modern államokra leselkedik, ezekre fel kell készülni. „Komoly probléma lenne, ha nem lennének ilyen eszközeink, viszont ezeknek a felhasználása törvényes rendben zajlik” – mondta.

Varga arról is beszélt, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzési joga van félévente. Bár hozzátehetjük, hogy hétfőn az ellenzék össze akarta hívni a bizottság rendkívüli ülését, de a fideszes többség szokás szerint megtorpedózta ezt.

Megkérdezték arról is a minisztert, valóban törölni akarta-e a lehallgatásokra vonatkozó kérdés-választ a Le Monde francia lapnak adott interjújából. Erre nemleges választ adott, mondván azzal együtt hagyta jóvá a szöveget.

Pintér is megszólalt

Az ügyben megszólalt Pintér Sándor belügyminiszter is, aki szerint 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Pintér mindezt Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában fejtette ki. Hozzátette, ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

A belügyminiszter azt írta, Szél konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén (aminek összehívását épp a fideszes többség torpedózta meg hétfőn).

Szél Bernadett „Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?” címmel nyújtotta be írásbeli kérdését a belügyminiszternek.

Erre válaszul Pintér közölte: „Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el”. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik a belügyminiszter szerint.

Eközben persze a valóság az, hogy (az Amnesty International jogvédő szervezet szerint is) gumiszabályszerű a szabályozás, ha az igazságügyi miniszter nemzetbiztonsági bajt neszel, gond nélkül engedélyezhet megfigyelést.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?