Életmód, Érdekes

Miért “csípik” jobban egyes embereket a szúnyogok, mint másokat

Számos elmélet létezik arról, hogy a szúnyogok miért csípnek jobban egyes embereket, míg másokat békén hagynak. A tudósok feltételezései szerint például a sörivók vagy a magas szén-dioxidot és izzadtságot termelő emberek vonzóbbak a szúnyogok számára. Egy dolgot biztosan tudunk: a genetika és a testünkben rejlő kémia a kulcsa annak, hogy jobban megértsük a szúnyogok viselkedését. Statisztikák szerint általában minden tizedik ember vonzza jobban a szúnyogokat.

 

 

 

Miért támadnak jobban bizonyos embereket a szúnyogok?

Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy mit akarnak pontosan a szúnyogok, amikor a bőrünkre szállnak. Tegyük hozzá, hogy általában csak a nőstények csípnek, amiknek az utódok nemzéséhez és a peték táplálásához van szükségük az emlősök vérére. A világon ismert valamennyi szúnyogfaj hímjei kizárólag növényi táplálékkal táplálkoznak.

A nőstények azonban nagyon válogatósak, és csak a legjobb vért akarják az utódaiknak. Mint bizonyára tudjátok, mindegyikünknek megvan a maga egyedi testszaga, és bár ezt mi emberek nem érezzük, a szúnyogok a számukra „ideális” illatot akár 30 méterről is képesek megérezni.

Természetesen nem a fürdés gyakorisága vagy hiánya alakítja ki ezt a testszagot, hanem a testünkben lévő körülbelül 100 milliárd mikroba, ezért teljesen mindegy, hogy milyen időközönként fürdünk, a szúnyogok érezni fogják, amit kell.

Fontos a vércsoport

Ha a szúnyognak tetszik az illatod, akkor nem fog békén hagyni. Kísérletek kimutatták, hogy a szúnyogok kétszer nagyobb eséllyel csípik meg a 0-s vércsoportúakat, mint például az A-sokat, vagyis az esetek 85%-ában a vércsoport határozza meg, hogy csalogatjuk-e a szúnyogokat avagy sem.

Milyen a tökéletes szúnyogvonzó illat?

A szúnyogok számára tökéletes illat a vércsoport típusából, a testben található mikrobák által árasztott illatból és a test által kibocsátott verejték illetve szén-dioxid mennyiségétől függ.

Ebben pedig már nagy szerepet játszik az is, hogy milyen ételt fogyasztottunk korábban. A tejsavat például nagyon vonzónak találják a szúnyogok, ezért bizonyos ételek, például a sajt, a szója, a joghurt vagy a savanyú zöldségek a fizikai aktivitással (és izzadással) együtt kombinálva tehát mágnesként vonzzák magukhoz a szúnyogokat.

Mit tegyünk a szúnyogok távoltartására?

A szúnyogok elől elbújni sajnos nem lehet. A legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk a testünk nagy részét eltakarni, ezáltal kisebb támadási területet hagyva nekik, illetve hajnalban vagy este és nagy páratartalomban ne menjünk ki, esetleg használjunk szúnyogriasztó sprayt és krémeket. A saját kertünkben továbbá próbálkozhatunk még szúnyogriasztó növényekkel és gyógynövényekkel, beszámolók szerint ha megszüntetni nem is, de nagy mértékben képesek csökkenteni a kertünkben tanyázó szúnyogok számát.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?