Életmód, Érdekes

13 testbeszéd, aminek a felismerésével nyitott könyvvé válnak számunkra az emberek

Minden gesztusunk, a testtartásunktól kezdve a hangnemünkön át egészen a szemkontaktusig olyan üzeneteket küld, melyek szavak nélkül is felfedik mások előtt az érzelmeinket és gondolatainkat. Bizonyos esetekben például egy mosoly megmutathatja, hogy a beszélgetőpartnerünk őszinte-e hozzánk, más esetben pedig akár a félelem jele is lehet a mosolygás.

 

 

 

1. Nyitott tenyér.

A nyitott tenyér már az ókortól kezdve az igazság és az őszinteség egyik jellemzője. Meg kell azonban jegyezni, hogy fontos a helyzetük. A felfelé mutató tenyér azt mutatja, hogy az illetőnek nincs rejtegetnivalója és fegyvertelen, míg a lefelé mutató tenyér az erő és a dominancia jele.

2. Hamis vagy igazi mosoly.

Ha a beszélgetőpartnered rád mosolyog, és látod, hogy a száj sarkai megemelkednek, ennek eredményeként pedig az egész arcvonala, ami ráncokat formál a szeme körül, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a mosoly tényleg őszinte. Ezt a jelenséget Duchenne-mosolynak hívjuk. A hamis mosoly közben csak a száj mozog, annak szélei pedig az arcba nyomódnak, ezért az arcvonalak és a szem körüli rész mozdulatlan marad.

3. Igenlő fejbólogatás.

Ha a beszélgetőpartnerünk tagad valamit, de közben a fejével elkerülhetetlenül is bólogató mozgást végez, akkor nagy valószínűséggel hazudik. A testbeszéd szakértőknek ez egy kedvelt módszerük arra, hogy lefüleljék a bűnözőket.


4. Oldalra billentett fej.

A fej oldalra döntése a nyitottság és bizalom jele, mivel a nyak a testünk legkiszolgáltatottabb része, ezért ha szabaddá tesszük, azzal akaratlanul is arra utalunk, hogy megnyílunk mások előtt. Aki ilyet csinál, az öntudatlanul is jelzi a nyitottságát, érdeklődését és szimpátiáját a beszélgetőpartnere iránt.

5. Zsebben tartott hüvelykujj.

Amikor az illető a zsebébe dugja a hüvelykujját, az általában annak a jele, hogy ideges, bizonytalan, szorong vagy fenyegetve érzi magát.

6. Zseben kívül tartott hüvelykujj.

A hüvelykujjak a kezeink legerősebb ujjai, épp ezért gyakran a beszélgetőpartnerünk iránti bizalmat, vagy az ő fölötte mutatott dominancia jele.

7. Ajkak nyalogatása.

Ez az egyik legbizonytalanabb testbeszéd. A leggyakoribb értelmezése persze a flört, de van egy másik is: a kényelmetlenség és a hazugság egyik legnyilvánvalóbb jele. Ez nehézzé teszi a felismerését. Amikor az ember hazudik, bizonyos mértékű stresszt él át, melynek eredményeként csökken az emésztőrendszer véráramlása, ennek eredményeként pedig a nyáltermelés, ami szájszárazsághoz vezet. Ezért van az, hogy a hazug emberek gyakran a szájukat nyaldossák, vagy gyakran kis kortyokban isszák a vizet.

8. Szösz szedés a ruhákról.

A ruháról történő szöszszedés egy nyilvánvaló sértés, mellyel az illető jelzi, hogy nem érdekli őt a beszélgetőpartnere, illetve ellenszenvet vagy közömbösséget érez iránya. Ennek a gesztusnak az egyetlen célja, hogy a partnerünk lássa, nem érdekel, amit mond.

9. Tágra nyílt pupillák.

A pupillák tágulása a szimpátia és a vonzódás legnyilvánvalóbb jele, és nem csak emberek iránt. Sokaknál ez a jelenség akkor is bekövetkezik, amikor például finom ételeket látnak.

 

 

 

 

10. Tenyérdörzsölés.

Ha az ember stressz alatt áll, a testében lévő vér nehezebben jut a kézben található véredényekhez, ennek okán pedig a kezei hidegebbé és keményebbé válnak. Következtetésképpen az ember ilyenkor azért dörzsöli össze a tenyerét, hogy a súrlódás hatására csökkentse mindezt. A dörzsölés gyakorisága egyébként a stressz szintjével arányosan nőhet.

11. Összekulcsolt ujjak.

Ez a gesztus általában arra utal, hogy az illető zavaró információkat tár fel magáról: például tragikus eseményekről beszél vagy az életében felmerülő nehézségekről. Az FBI volt hírszerzője, Joe Navarro sokszor látta ezt a viselkedést, amikor a kollégáinak rossz híreket kellett közölniük.

12. “Pisztolycső” a száj előtt.

Ez a mozdulat tulajdonképpen egy non-verbális “b**sza meg mindenki” kifejezés. Az száj előtt pisztolyt formáló kéz annak a jele, hogy az illető szuper vezetőnek tartja magát, határozott, és nem érdekli őt mások véleménye.

13. Egyik kézzel a másikat fogni.

Ez a gesztus hasonlít egy “önöleléshez”, ami szintén a stressznek, a kétségbeesésnek, a bizonytalanságnak és a szorongásnak a jele. Különböző fajtái vannak – például masszírozás és vakarás. Masszírozáskor a gesztust az önelégültség jeleként értelmezzük.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?