Belföld, Hírek

Időjárás: az egész országra kiadták a riasztást, ma sem menekülünk, bárhol lecsaphatnak a zivatarcellák

Zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat, és a nyári hőség is lecsökken vasárnap. Mutatjuk, milyen időjárás várható ma!

 

 

 
 

Újra zivatarcella csap le hazánkra! A pénteki pusztító vihar után úgy tűnik, ma ismét hasonló állapotokra lehet számítani az országban.

Kezdetben a gomolyfelhő-képződés lesz jelentős, főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben: ezeken a területeken többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. A nap második felében több-kevesebb napsütés mellett ezekre már az országban bárhol lehet számítani, a zivatarokat ráadásul felhőszakadás és kisméretű jégeső is kísérheti. A megélénkült északi, északkeleti szél viharossá is fokozódhat az esős területeken.

A várható rossz idő miatt az OMSZ figyelmeztető előrejelzést adott ki az ország északi és nyugati felére, ahol egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Gyakorlatilag bárhol lehet ma zivatar /Fotó: met.hu

A hőmérséklet ezzel együtt minimálisan csökken: a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul, estére 17 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. Melegebb idő az ország déli, keleti részén lesz várható.

Felhőszakadásra is gyakorlatilag bárhol lehet számítani /Fotó: met.hu

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt hangsúlyozta: már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót. Ezért nagyon fontos, hogy ha valahol összegyűlt az esővíz, vagy villámárvíz alakult ki, ne hajtsanak át a vízen autóval.

Felhívta a figyelmet, hogy a tűzoltók technikája nem alkalmas 30 centiméternél alacsonyabb víz kiszivattyúzására. Az OKF szóvivője továbbá azt is kiemelte, hogy ha valakinek beázik az otthona, addig nem érdemes eltávolítani a vizet, amíg a víz visszafolyására, újbóli épületbe szivárgására lehet számítani, mert az csak további károkhoz vezet.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?