Életmód

15 dolog, amit a párok sokszor elfelejtenek megbeszélni a házasság előtt

Az együttműködés és a kommunikáció hiánya a leggyakoribb válási ok az emberek között. Éppen ezért fontos, hogy azok, akik életre szóló házasságot akarnak kötni, lejjebb kell adniuk az elvárásaikból, változtatni a személyiségükön és a hozzáállásukon, nem utolsó sorban pedig mindent jól átgondolni a jövőre nézve, mielőtt kimondják az „igen”-t. Ha ez sikerül, akkor minden későbbi akadály is könnyedén legyőzhetővé válik majd.

 

 

 

1 ,,Hogyan fogjuk kezelni a pénzügyeket?”

7e14465b3dbdd26e8b8a1c4ecc

Fontos megtervezni, hogyan fogjuk beosztani a kettőnk által megkeresett pénzt. Előfordulhat, hogy mindkét személynek szüksége lesz egy privát kasszára is a közös kassza mellett, ahol a befolyt összeggel úgy gazdálkodik, ahogy szeretne. Ezt a havonta beérkező jövedelem és kiadások függvényében kell megállapítani. Fontos azt is leszögezni, hogy a közös kasszában felgyülemlő pénzt mikor és mire fogjuk költeni.

2 ,,Milyen adósságaid vannak?”

Diakhitel suly

Egymás adósságainak időben történő megismerése segítséget nyújthat azok könnyebb rendezésében, és sok későbbi vita is elkerülhető általa. Senki sem örülne annak, ha később tudná meg, hogy a feleségét/férjét egy jókora adóssággal együtt vette el. Ha ezt a “meglepetést” a házasság utánra tartogatjuk, akkor a felháborodás mellett biztosak lehetünk benne, hogy a másik fél elveszti az irántunk táplált bizalmát.

3 ,,Hogyan fogunk spórolni a nyugdíjas évekre?”

6c8cc85a36bb2042567ebfc460

Egy nap mindenkinek nyugdíjba kell majd mennie, a házasság pedig egyben azt is jelenti, hogy be kell vonni egymást a nyugdíjas éveink tervezésébe. Meg kell tervezni, hogy 2 ember számára elegendő pénz legyen addigra, és fel kell készülni természetesen az esetleges váratlan kiadásokra is egyaránt.


4 ,,Tervezel gyereket?”

Gyerekvallalas

Nem mindenki akar gyereket csak azért, mert megházasodik. Még akkor is, ha mindkét fél szeretne, meg kell beszélni bizonyos dolgokat, például a nevelési stílust, vagy hogy mit tennétek, ha a gyermek fogyatékossággal születne, stb. mielőtt belevágtok egy ilyen komoly döntésbe.

5 ,,Mit fogsz csinálni, ha nem tudunk gyereket szülni?”

e00c355f558926514bfc24abe0

Néhány ember számára nélkülözhetetlen a gyerekvállalás. Épp ezért, ha valamilyen oknál fogva ez nem sikerül, akkor el kell gondolkodni azon, hogyan tovább. Kézenfekvő megoldás lehet az örökbe fogadás, a speciális orvosi segítség, és még sok más, míg mások egyszerűen úgy döntenek, hogy elválnak, és másokkal próbálják meg.

6 ,,Hogyan fogjuk megosztani a feladatainkat?”

Gyerekneveles

A házimunkák jelentéktelen dolognak tűnnek, de ha mindet egy ember végzi a házasságban, akkor az bizony komoly ok az indulatokra és a feszültségre. Annak érdekében, hogy mindig béke legyen a házban, fontos jó előre megbeszélni, hogy ki-milyen szerepet vállal majd a háztartásban.

7 ,,Mi számít megcsalásnak?”

ebb67c596d8edf5beda0d63df5

Azt hinnénk, hogy mindannyian ugyanazt gondoljuk megcsalásnak, pedig nem így van. Mindenki másképp értelmezi a megcsalás fogalmát, és amíg például valakinél csak a csók vagy az intim kapcsolat számít megcsalásnak, másoknál lehet, hogy már egy ölelés is annak számít. A félreértések elkerülése végett ezt jobb előre tisztázni.

8 ,,Milyen álmaid és terveid vannak a jövőre nézve?”

Jovobeli tervek

Hol látod magad 5 vagy 30 év múlva? Ez kicsit úgy hangozhat, mint egy állásinterjú kérdés, pedig a feleknek épp úgy joguk van tudni, hogy mire számíthatnak a párjuktól. Például, ha az egyik fél egy napról-napra élő művészlélek, míg a másik a stabil élet megszállottja, akkor bármennyire is szeretik egymást, valószínűleg nem sok boldogságot lelnek majd egymásban.

9 ,,Mik a legrosszabb tulajdonságaid?”

Emberek valtozas

Vannak emberek, akik furcsa háziállatokért rajonganak, míg mások szokatlan hobbit űznek. Mint minden más esetben, itt is fontos, hogy erről jó előre értesítsük a párunkat, és ha a szokásaink vagy a dolgokhoz való hozzáállásunk valamiért problémát szülne, akkor ezt együtt, közösen próbáljuk megoldani, megbeszélni, és ha kell, együtt változni a sikeres házasság érdekében.


10 ,,Hogyan fogsz gondoskodni a szüleidről?”

cbe5f95913b8bcf273c936b1f7

A szülők egyszer megöregednek, sőt rosszabb esetben akár betegeskedhetnek is, ami azt jelenti, hogy nagy szükségük lehet ránk. Fontos tisztázni tehát előre, hogy például tervezünk-e együtt élni a szüleinkkel idős korukba, vagy ha anyagilag szeretnénk őket támogatni, akkor pontosan mennyivel, ellenkező esetben ez komoly problémát szülhet két házastárs között.

11 ,,Mi a családod egészségi és mentális története?”

Csaladfa

A biológiai kompatibilitás létfontosságú, főleg, ha mindketten szeretnétek gyereket. Legyetek mindig őszinték egymással a családotok múltját illetően, hiszen ez egyfajta segítség lesz a párotoknak abban, hogy felkészülhessen arra, mire is számíthat majd a jövőben.

12 ,,Hol akarsz lakni?”

Ertetlenseg

Bár ez legtöbbször nyilvánvalónak tűnhet, mégis akad olyan eset, amikor az emberek elfelejtenek beszélni erről a házasság előtt. Vidék vagy nagyváros? Kis lakás vagy családi ház? Közel a szülőkhöz vagy távol? Számos vitát szülhet, ha nem tisztázzuk ezt időben.

 

 

 

 

13 ,,Mennyi időt szeretnél együtt tölteni?”

ffa63350dea501d8d035999d3e

Annak ellenére, hogy a házasság általában az együttélést is magában foglalja, ez még nem jelenti azt, hogy a pároknak minden idejüket együtt kell tölteniük éjjel-nappal. Minden embernek megvannak a maga igényei és szükségletei, ezért néha teret kell adnunk egymásnak. Sok embernél váló ok is lehet az ebből fakadó konfliktus, ezért fontos, hogy mindig időben tisztázzuk.

14 ,,Mit szeretnél a halálod után?”

b640de5fdfb636394e23cb14d0

Furcsa lehet erről beszélni, pláne a közös élet tervezésekor, de akkor sem mellékes. Egyes emberek inkább a koporsós temetést, mások a hamvasztást részesítik előnyben, és arról is gyakran megoszlanak a vélemények, hogy mi történjen, ha gépekkel kell életben tartani az illetőt. Ha néhány szóban is, de jobb ezt átbeszélni előre.

15 ,,Milyen az elvárásod a társasági életünkkel szemben?”

dfcf9350cea8357e5e2fd57c31

Házasság után az emberek jó eséllyel együtt jelennek majd meg a különféle eseményeken és összejöveteleken, de néha a felek szeretnének úgy is együtt lenni a barátaikkal, hogy a házastársuk nincs ott velük. Érdemes tehát megvitatni, hogy mi az ezzel kapcsolatos hozzáállás, mert rendkívül gyakori válási ok, hogy a felek a társasági élethez való eltérő hozzáállás miatt döntenek a külön utak mellett.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?