Hírek, Külföld

Műanyaglövedék és könnygáz: durván elszabadultak az indulatok a Pride fesztiválon

Százak vettek részt szombaton Isztambulban egy meleg büszkeség (Pride) felvonuláson, a helyi hatóságok tiltása és a nagy létszámban kivezényelt rendőrök ellenére.

 

 

 

 


Az Index.hu számolt be az MTI híre alapján, hogy a német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a felvonulókkal szemben. Más jelentések arról számoltak be, hogy a rendőrök műanyaglövedékeket használtak. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek.

„Az utca a miénk” jelmondattal hirdették meg a menetet egy több csoportból álló szövetség, amivel tiltakozni kívántak a török kormány egyre ellenségesebb fellépése miatt az eltérő szexuális irányultságú emberekkel szemben.

A rendőrség már pénteken kordonokat húzott fel, hogy elzárják a felvonulók útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen illetve a hét elején be is tiltottak egy isztambuli Pride Hét égisze alatt megszervezett pikniket is. Úgy tudni, hogy a helyszínre vonuló rendőrség elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárványszínű tárgyat.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?