Életmód

9 etikett szabály, amely segíthet boldogulni az életben

A világon minden helynek megvannak a saját szabályai arról, hogy mi a helyes és mi nem. Azonban van néhány dolog, ami mindig segíthet túlélni a mindennapi helyzeteket, barátokat szerezni, és jó benyomást kelteni másokban. Ezek az etikett alapvető szabályai. Készítettünk egy listát az etikett általános szabályairól, amelyek bármilyen helyzetben segíthetnek az embereknek.

 

 

 

1. Adj az embereknek lehetőséget arra, hogy megvédjék magukat.

Alapvető általános tisztesség, hogy nem mondunk rosszat az emberekről, ha nincs esélyük megvédeni magukat. Végül is, ha nem adsz esélyt az ellenzéknek, úgy tűnik, hogy van valami rejtegetnivalód. Nyugodtan elismerve valami (vagy valaki) erős pontjait, amit/akit nem szeretsz, azt is világossá teszi, hogy az, amit mondasz, jól átgondolt.

2. Kerüld el ezt az öt témát a beszélgetések során.

A beszélgetések során 5 témát kell elkerülni: vallás, politika, egészség, életkor és pénz. Ne vonj kérdére senkit például a munkájáról vagy diétájáról. Bár mindig jogod van a véleményedhez, megvan az ideje és helye ezeknek a beszélgetéseknek, és ezeket a témákat bizalmasan kell kezelni.

3. Ne számíts arra, hogy mások fizetnek helyetted.

Ha meghívsz valakit vacsorázni egy étterembe, a te felelősséged, hogy fizess helyettük. Soha ne feltételezd, hogy valaki fizet neked. Ha felajánlják, hogy maguknak fizetnek, vagy akár neked is, akkor cselekedj a helyzetnek megfelelően. Ha azt szeretnéd, hogy az emberek maguknak fizessenek, amikor vacsoráztok, akkor már előre tisztázd, mielőtt elmentek, hogy nem szándékozol fizetni nekik.

Ha valaki meghív téged vacsorára, győződj meg róla, hogy vészhelyzet esetén tudsz magadnak fizetni, de légy udvarias, ha valaki fizetni akar helyetted.

4. Látogatás előtt telefonálj.

Ha valakit szeretnél meglátogatni, próbáld meg előtte felhívni. Ritkán jó ötlet, ha találkozni akarunk az emberekkel, miközben ők talán felkészületlenek. Végtére is, ha tudták volna, hogy mész, akkor süthettek volna egy tortát neked!

5. Nincs olyan dolog, hogy „divatosan későn”.

Senki sem szeret várni az emberekre, akik krónikusan késnek. Ne mondd azt magadnak, hogy várj, mert a házigazdáknak szükségük van az extra időre. Ha lenne valami probléma, akkor tudatnák veled. Fontos továbbá felismerni, mikor van ideje távozni. A jó időknek mindig vége kell legyen egy ponton.

6. Legyél az a típusú vendég, akit a vendéglátód szeretni fog.

Ha valaki meghív az otthonába, mindig illik ajándékot vinni. A virágok, édesség, vagy akár egy torta is megfelelőek lehetnek. Mindig győződj meg róla, hogy ne adj semmit, ami túl feltűnő, mert kellemetlenség lehet belőle. A pénz csak egy rokon születésnapjára megfelelő. Nyilvánvaló, hogy lesz olyan alkalom, amikor egy vendéglátó nem akar ajándékot, de akkor is jó ötlet, ha van valami kéznél.

Ha a vendéglátó meghív egy játékba, vagy beszélni akar veled, legyél tisztelettel és vegyél részt benne. Ajánlj fel szívességeket, de próbáld meg nem túllépni a határokat.

 

 

 

 

7. Győződj meg róla, hogy szociális vagy a külvilágban.

Ha nyilvános helyen vagy, ne foglalkozz állandóan a mobiltelefonoddal. Még ha csak üzenetet is küldesz, lehet, hogy azok az emberek, akikkel kommunikálsz, sértve érzik magukat, ha túl sokat fókuszálsz rá. Bármi, amit a telefonon csinálsz, otthon lehet csinálni. Elvégre kimentél az utcára, hogy elsődlegesen másokkal lépj kapcsolatba.

8. Mindig tanuld meg az emberek nevét.

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik egyszerűen nem jók a nevekkel. Mindazonáltal, ha nem törődünk azzal, hogy emlékezzünk egy személy nevére, úgy fogja érezni, mintha nem számítana. Még az is sértő, ha valakinek rosszul ejtjük ki a nevét. Kapcsolódó megjegyzés, valakit becenéven szólítani, mert nem emlékszel a nevére, rossz ízlésre utal.

9. Legyél példa mások számára.

Bármi legyen, mindig példát kell mutatnod másoknak abban, hogyan akarod, hogy viselkedjenek. Ez sok szituációban fontos: egy társadalmi csoportban lévő barátok között, a gondozásod alatt álló gyermekekkel vagy akár a munkatársakkal. És olyan helyzetekben, amikor az emberek nem viselkednek veled udvariasan, mindig legyél te a különb.

Ha találkozni fogsz a saját országodtól eltérő országokból való emberekkel, mindig az a legjobb, ha előzetesen megtudod, milyen a kultúrájuk, és mi tekinthető udvariasnak és megfelelőnek. Az ugyanazon országból való emberek is követhetik az etikett különböző szabályait.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?