Hírek, Külföld

Új típusú koronavírust azonosítottak Malajziában

Eddig ismeretlen, vélhetően kutyáktól eredő koronavírust azonosítottak 2017-2018-ban tüdőgyulladással kezelt malajziai betegek mintáiban.

 

 

 

 


Malajzia keleti részén található Szaravak tartományban kezelték kórházban a betegeket.

Abban az esetben, ha megerősítik, hogy kórokozókról van szó, ez lehet a nyolcadik koronavírus, amely betegséget vált ki az emberi szervezetben – írták a Clinical Infectious Diseases című folyóirat csütörtökön megjelent számában a tudósok, akik szerint eredményeik az állati eredetű koronavírusok jelentette fenyegetést támasztják alá.

301 tüdőgyulladásos beteg orrváladékmintáját elemezték a kutatók. Nyolc minta – többségük 5 év alatti gyerekeké – tartalmazott egy új koronavírust, amely a CCoV-HuPn-2018 nevet kapta. További génelemzés – szekvenálás – után megállapították, hogy macskákat és sertéseket megfertőző más koronavírusokkal mutat közös tulajdonságokat, de leginkább arra hasonlít, amelyet kutyák kaptak el.

Egy olyan genetikai mutációt is találtak, amely egyetlen kutya-koronavírusban sem volt jelen. Azonban megtalálható az embert is megfertőző SARS-CoV és a SARS-CoV-2 vírusokban.

A vírus valószínűleg nem sokkal korábban ugorhatott át az állatokról az emberre az eredmények alapján, de a tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy további kutatásnak kell vizsgálnia, terjed-e emberről emberre.

Ám azt még nem tudni, hogy a vírus okoz-e emberi betegséget, lehetséges, hogy a páciensek csak hordozták a légútjaikban mindenféle tünet nélkül.

Hét koronavírusról ismert, hogy emberi betegséget okoz: négy közönséges náthát, a másik három a SARS, a MERS és a Covid-19 nevű kórt.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?