Belföld, Hírek

Lacza Zsombor: 80-90 százalékos átoltottságnál állhat meg a járvány

Lacza Zsombor kutatóorvos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az ATV Start című műsorában beszélt arról, nincs olyan, hogy túl gyors oltási kampány, a mostaninál is gyorsabban kellene haladni. A kutatóorvos ezért mindenkit arra biztatott, hogy vegye fel az oltás mindkét dózisát, és azt, amelyik éppen elérhető.

 

 

 

Szerinte mindez azért fontos, mert ha nem oltatjuk át magunkat igen nagy arányban, nemcsak 60 százalékban, hanem 80-90-ben, akkor nem fog megállni a járvány, és

ha nem áll meg, hanem itt kering közöttünk, akkor még azok is meg fognak betegedni, akik már be vannak oltva.

Mint fogalmazott, ha az ember elkapja a vírust, és az szaporodni kezd benne, az a létező összes immunválaszt aktiválja, míg a vakcinák csak egy-egy kiemelt molekula ellen termelt ellenanyaggal védenek.

Ettől függetlenül az oltás is jelentős védelmet nyújt, vannak esetek, amikor még erősebbet is, mint a természetes átfertőződés

– tette hozzá.

Lacza Zsombor arra is figyelmeztetett, hogy amíg a koronavírus ilyen nagy számban tud szaporodni, és ilyen sok embert betegít meg, addig megvan az esély arra, hogy fertőzőbb mutációk alakulnak ki, illetve olyanok, amik a meglévő védettséget kikerülik.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?