Hírek

Európai Gyógyszerügynökség: normál hűtőszekrényben is lehet tárolni a BioNTech/Pfizer-vakcinákat

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának, az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni, értesült az MTI.

 

 

 




 

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére – közölték.

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek – közölték.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?