Belföld, Hírek

Kiszámolták, mennyibe kerülhet a hiteleseknek a kormány ma kiszivárgott ajándéka

Pénteki sajtóhírek szerint újfent meghosszabbodhat Magyarországon a hitelmoratórium. Érdemes lehet ugyanakkor mindenkinek végiggondolni, él-e a felkínált lehetőséggel, egy újabb év törlesztési szünet ugyanis jócskán megemeli majd a teljes visszafizetendő összeget – figyelmeztet elemzésében a Bank360.

 

 

 


Pénteki sajtóhírek szerint újfent meghosszabbodhat Magyarországon az elvileg 2021. június 30-án kifutó hitelmoratórium, melyet a kormány még 2020 márciusában vezetett be, hogy enyhítse a koronavírus-járvány társadalomra gyakorolt hatását.

„A moratórium időszaka alatt a hiteleket nem kell törleszteni, a fennálló tartozásra ugyanakkor a kamat továbbra is ketyeg, az így összegyűlt összeget pedig a moratórium végét követően, a hitel fennmaradó időszaka alatt, egyenlő részletekben kell majd havonta visszafizetni” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője.

A szabályozás szerint a törlesztőrészlet nem nőhet meg a moratóriumot követően, így pedig a hitelek futamideje fog nőni, ami azt eredményezi, hogy több ideig van az adósnál a bank pénze, aminek köszönhetően a moratórium alatt összegyűlt összegnél nagyobb mértékben nő majd a teljes visszafizetendő összeg.

De mennyivel kell majd többet visszafizetni?

Vegyünk egy konkrét példát. Amennyiben valaki 2019 júniusában vett fel egy 10 millió forintos lakáshitelt 20 évre 4,75 százalékos kamattal, akkor havonta 64 622 forintot kezdett el törlesztésként fizetni. A kamatok és egyéb körülmények változatlansága mellett ez azt jelentette, hogy előreláthatólag 20 év alatt 15,5 millió forintot fizetett volna vissza.

Ezzel szemben, ha 2020 márciusában a hitelfelvevő élt a kínálkozó lehetőséggel, azaz félbeszakította a törlesztést, akkor ennél biztosan többet kell majd a végén fizetnie. Hogy mennyivel többet, az attól függ, mikor folytatja a törlesztést.

1. A moratórium eredeti vége: 2020. december 31.

A moratórium eredetileg 2020. december 31-ig tartott volna. Ha valaki másnaptól folytatta a hitel törlesztését, akkor a már említett konstrukció esetében 370 ezer forintnyi kamat gyülemlett fel a moratórium tartama alatt. A hitel futamideje – a moratórium időszakát nem számolva – 9 hónappal emelkedett, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15,5 millió forintról 16,1 millió forintra nőtt.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?