Életmód, Érdekes

14 felújítási hiba, amit mások elkövettek, de Te még elkerülheted

Felújítás előtt általában gondosan elképzeljünk a fejünkben a leendő házat. Inspirációkat merítünk a különféle magazinokból, vagy épp online szerzünk ötleteket az internetezők által megosztott fotókból. Nem árt azonban az óvatosság, a képeken gyönyörűnek tűnő ötletek ugyanis a valóságban néha több bajt okoznak, mint hasznot.

 

 

 

1. Kerek mosogató a konyhában

A kerek mosogatók a 90-es években robbantak be az életünkbe, szokatlan formájukkal pedig ergonomikusnak tűntek, hiszen épp úgy kör alakúak voltak, mint például a tányérjaink. Valójában azonban kényelmetlenek: sokkal több edény fér el egy szögletes mosogatóban, mert a poharak és csészék tökéletesen elférnek a sarkokban. Egy kerek mosogatóban szinte semminek nincs hely, így a piszkos edények mellette kezdenek majd el felhalmozódni.

2. Szabadon álló kád

Valószínűleg sokak fantáziáját megmozgatják az ilyen típusú kádak, mi tagadás, valóban gyönyörűek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ahhoz, hogy az ilyen kádak tényleg látványosak és praktikusak legyenek, hatalmas helyre van szükség a fürdőszobában. Ellenkező esetben egy rémálom lesz a körülötte történő takarítás, és nem mellesleg látványra sem olyan szép egy összezsúfolt fürdőben.

3. Tolóajtós szekrény.

Az emberek a 90-es évek vége óta imádják az ilyen szekrényeket. Korábbi, nyitogatós változatukkal ellentétben ezek sokkal kevesebb helyet foglaltak, így nagyon népszerűek lettek. Azóta is folyamatosan használjuk őket. Úgy ahogy.

A tolóajtós szekrényeknek is meg van ugyanis a maguk átka: az ajtók sokszor nem záródnak rendesen, ilyen esetben pedig a tulajdonos ruháit az egész világ láthatja, ha vendégségbe érkeznek. A szokásos szekrényeknél ilyen probléma nem volt, ott a becsukott ajtó fixen zárva maradt. Ettől függetlenül persze még mindig jó választások a tolóajtós szekrények, de érdemes nem a legolcsóbbat választani közülük, azokkal ugyanis garantáltan sok gondunk lesz.


4. Lapos csaptelep

A lapos csaptelepek nagyon csábítónak tűnnek első ránézésre, modern dizájnjuk ugyanis minden fürdőszobát csodálatossá varázsol. Ritkán esik azonban szó a lapos csaptelepek egyik legfőbb problémájáról, mégpedig a rajtuk lerakódó vízcseppekről.

A hagyományos csaptelepeknek nem sík a felületük, ezért a kézmosás után elzáráskor kezünkről lecsöpögő vízcseppek nem maradnak meg a tetejükön. Ellenben a lapos csaptelepek tetején tökéletesen megáll a víz, néhány nap múlva pedig úgy néznek ki a rajtuk lerakódó foltok, mintha állatok élnének a házban.

5. Sötét padló

A sötét padló szintén nagyon elegáns, ám függetlenül annak anyagától, nem árt tudni, hogy a sötét padlón sokkal könnyebben meglátszódnak az apró piszkok, mint a világosakon. Ha nem rajongunk annyira a mindennapos takarításért, vagy nincs külön takarítónőnk, akkor érdemes inkább világos padlót választani.

6. Mosdó, külön álló csappal

Ez a megoldás divatosnak, stílusosnak és rendkívül modernnek tűnik. A mosogató körül sok hely marad az apró dolgok tárolására, stb. Az egyetlen negatívum, hogy rendkívül kellemetlen a használata. A víz nem a mosdóba, hanem a fürdőszobaszekrényre folyik, ami így mindig úszni fog a vízben, míg meg nem adja magát és szét nem rohad a legkényesebb területeken.

7. Sötét, matt konyha

A fekete és mattosított konyhák az utóbbi időben nagyon népszerűek a lakberendezők körében. A képeken valóban stílusosan néznek ki, de a valóságban minden sokkal bonyolultabb: az ujjlenyomatok a matt felületeken szinte rikítanak, a képen látható konyhának a tulajdonosa pedig konkrétan azt mondta, hogy soha nem takarította még ilyen gyakran a konyháját. A képen látható állapot például egy nappal a takarítás után lett rögzítve.

8. Púpos linóleum

A linóleumokról sokan azt gondolják, hogy nagyon tartósak, nem csúsznak, és könnyű a takarításuk. Valójában azonban nagyon kényes a lerakásuk, ha pedig nem profi szakember végzi, akkor biztos, hogy sok gondunk lesz vele. A linóleum a folyamatos használattól egyre megviseltebbnek látszik, ráadásul az elszíneződését csak gőzölős tisztítóval vagy nagyon kemény kefével lehet felsúrolni.

9. Természetes fa, mint konyapult

A fából készült konyhapult első ránézésre nagyon klassz és gyönyörű, de némi használat után azért kiütköznek a hátrányai. Először is a fa nagyon sérülékeny, és nem tudunk olyan óvatosak lenni, hogy előbb-utóbb ne keletkezzen rajta valami sérülés, a mosogatás közben kifröccsenő vízről már nem is beszélve, ami könnyen az egészet szétrohasztja. Ezenkívül az ilyen bútorok nagyon sok törődést igényelnek: évente egyszer legalább érdemes őket speciális vegyülettel impregnálni, hogy a fa ki ne száradjon.

10. Nyitott polcok és szekrények a konyhában

,,A nyitott konyhaszekrényektől nagyobbnak és tágasabbnak tűnik a konyha” – ilyeneket olvasni sokszor a lakberendezési magazinokban, de ezt nehogy elhidd. Egyrészt egy átlagos házban sosem lesz olyan pedáns rend egy konyhaszekrényben, mint a képen, másrészt a nyitott polcokat mindig kerülni kell a porosodás miatt, a konyhában, a nappaliban és lehetőleg a ház minden pontján egyaránt. Túl sok gonddal járnak.

11. Üvegbetétes ajtók

Az üvegbetétes ajtók egy csöppet elegánsabbak, mint a tömör változataik, de nem biztos, hogy megérik az áldozatot. Az első és legfontosabb problémája az üvegbetéteken beszűrődő fény: például, ha este valaki felkapcsolja a lámpát a folyosón, akkor a fény minden szobába beszűrődik majd, alaposan megnehezítve ezzel az aludni próbáló családtagok dolgát. Különösen dühítő tud ez lenni olyankor, ha kisgyermek van a házban, és épp altatni próbáljuk őt.

 

 

 

 

12. Villanykapcsoló az ajtó mellett

Apróság ugyan, de sokat javíthat a komfortérzetünkön az ajtótól megfelelő távolságban elhelyezett villanykapcsoló. Sokan talán azt hinnék, hogy az a jó, ha minél közelebb van az ajtóhoz, de ez nem így van, köszönhetően annak a ténynek, hogy általában, amíg az egyik kezünkkel nyitjuk az ajtót, addig a másikkal le- vagy felkapcsoljuk a villanyt, tehát kell némi távolság az ajtó és a kapcsoló között, hogy az egész procedúra kényelmes legyen.

13. Túl mély rés a csempék között

A konyhapult körüli falat érdemes csempével vagy más könnyen tisztítható anyaggal bevonni, de arra is fontos figyelni, hogy a csempék közötti fuga ne legyen túl mély. Ez ugyanis jócskán megnehezíti a tisztításukat, és tulajdonképpen elvész minden előnye, amiért felraktuk. A mélyedésekben nagyon könnyen rakódik le a zsír, és a por. Hasonló okokból érdemes mindig sima felületű csempét választani a konyhába, és nem valami barázdás, bonyolult darabot.

14. Fürdőszobai ventilátor

A fürdőszoba átalakításánál feltétlenül figyeljünk arra a tényre, hogy a legtöbb fürdőszobában megtalálható fürdőszobai ventilátor ugyanahhoz a kapcsolóhoz van csatlakoztatva, mint a lámpa. Ez kényelmes, hiszen biztosítja, hogy sose felejtsük el felkapcsolni, ha belépünk a szobába, viszont ha nem szeretjük a túl hideget fürdés közben, akkor célszerű külön kapcsolót csinálni neki, amivel kedvünkre szabályozhatjuk a ventilátor működését.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?