Belföld, Hírek

Orbán Viktor: Húsvét után nyithatnak az üzletek, komoly szabályok mellett

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban számolt be a járvány elleni harc legfrissebb fejleményeiről, miután értekezett az operatív törzzsel.

 

 

 

 

 




Mint azt tudjuk, több mint négyszáz kórházi oltóhelyen kezdődött már el a korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása. Az oltásuk csütörtökön, pénteken és szombaton történik Pfizer-vakcinával.

Orbán Viktor még szerda este adott interjút a tévében, ahol többek között arról beszélt, hogy:

  • miért kell az újranyitással megvárni a két és fél millió beoltott embert
  • a harmadik hullámot a korlátozások nem tudják megállítani, csak lassítani
  • a tervek szerint április végén, május elején mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált
  • 2-3 nehéz hét jön még
  • hetente jelentkezik majd, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az újabb döntésekről
  • a tervek szerint először az iskolák nyitnak, utána jöhetnek a boltok
  • április 4-ig 2 356 000, április közepéig 4 121 000 oltóanyag érkezik Magyarországra

A miniszterelnök a péntek reggelt már az operatív törzzsel indította, később pedig a Kossuth Rádióban számolt be a történésekről. Orbán a pénteki interjú során elmondta, hogy a szakembereknek igazuk van, az óvatosságra kell helyezni a hangsúlyt, főleg most az ünnep alatt. Orbán szerint be kell tartani a korlátozásokat a Húsvét miatt, abból nagy baj lehet. Akik be vannak oltva, azok szabadabban tudnak mozogni, de akik még nem kapták meg a vakcinát, azoknak fontos, hogy ügyeljen a biztonságra.

Orbán Viktor elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 óra alatt 260 halott és 9000 új fertőzöttet regisztráltak, és eddig 2 156 680 ember kapta meg az első oltását, 863 000-en pedig már a másodikat is.

Húsvét után 1-2 nappal meghaladjuk a 2,5 milliós oltotti számot, és április 13-a lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió oltási számot, ami újabb lépés, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz.

Húsvét után ismét nyithatnak az üzletek, igaz komoly szabályozások mellett, Orbán mindenkit arra kér, hogy tartsa be mindenki ezeket a korlátozásokat.

Az óvodák, iskolák sorsáról majd jövő pénteken döntenek, ha elérjük a 3 milliós számot.

Orbán szerint a bezárásokkal, nem lehet megállítani a harmadik hullámban tomboló brit mutánst, csak lassítani, ami erre egyedül képes, az a a vakcina.

A világgazdaság, világerő centruma nyugatról keletre tolódik a járvány miatt, ehhez kell alkalmazkodnunk az elkövetkezendő időkben a miniszterelnök szerint, nem érdemes elzárkózni a keletről érkező oltások elől.

Orbán szerint az oltásellenes kampány egyenesen bűn, hiszen ember életekről van szó. Aki nem akarja, hogy megkapja az oltást, az rendben van az ő dolga, de másokat ne próbáljon rábeszélni, mert a lelkiismeretével neki kell majd elszámolnia, ha megtörténik a tragédia.

3 millió 700 ezernél tart a regisztráltak száma, ebből a 65 év felettiek aránya, akik közvetlen életveszélyben vannak, magasabb. A 81%-ukat már be is oltották. 250 ezer olyan idősebb polgár van, akik még nem kapták meg a vakcinát, de az elkövetkezendő napokban, ha minden jól megy, akkor ez változni fog.

Mi történik, ha több a vakcina, mint a regisztrált?

Ha elértük a 3-3,5 milliós számot, akkor lehet arról beszélni, hogy a védettséggel rendelkezők számára megkezdődjön az enyhítés, de erről még korai beszélni a miniszterelnök szerint, illetve ilyen esetben elképzelhető, hogy megugrana az oltottakra regisztráltak száma. Orbán szerint tény, hogy a kötelező oltás megoldhatná a problémát, de mivel nem diktatúrában élünk, így ez nem jöhet szóba, szabad világ van, demokrácia. A magyarok különösen szabadságszeretők Orbán szerint, így a kötelező oltás, felnőttek ügyében egyszerűen nem járható út. Orbán azt is mondta, egy héten belül vár választ az operatív törzstől, hogy a 16-18 év közötti fiatalokat lehet-e oltani.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy csütörtökön megtörtént a találkozó Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, ahol Európa jövőjéről is beszéltek többek között, mindemellett visszautasítják egyebek mellett a kommunizmust, az antiszemitizmust, a nagyhatalmi birodalmi logikát és a migrációt.

Orbán végül elmondta, hogy az egész ország hatalmas elismeréssel figyeli az orvosok, ápolók hősies munkáját a járvány elleni harcban, hiába van húsvét, gondolatban velük vagyunk továbbra is. Orbán elmondta, hogy az ünnep alatt ők is dolgozni fognak, ez egy ilyen húsvét most.

Orbán azzal köszönt el, hogy ma Nagypéntek van, de vasárnap feltámadás, és gondoljunk arra, hogy lesz még magyar feltámadás hamarosan.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?