Életmód, Érdekes

7 módszer, amivel gyorsan megtudhatjuk, ha valaki hazudik nekünk

Bármilyen meggyőzően is hazudunk, a testünk könnyedén elárulhat minket. Köszönhető ez annak a ténynek, hogy hazugság közben az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják a testbeszédüket, mivel a kimondott szavakra és az arckifejezésükre koncentrálnak. A pszichológusok épp ezért úgy vélik, hogy a hazugság leleplezésének kulcsa a testbeszéd – ha odafigyelünk rá, akkor szinte bárkit nyakon csíphetünk, amikor hazudik. Az alábbiakban 7 egyszerű módszert osztunk meg veletek, ami segít kideríteni, hogy a beszélgetőpartner őszinte-e hozzád.

 

 

 

1 Túl sok a szünet

A leggyakoribb árulkodó jel a túl sok szünet, a hümmögés, az “Ő-zés” ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogyan beszél a másik. Ha valaki hosszú szüneteket tart, akkor nagy a valószínűsége, hogy hazudik, és végig kell gondolnia, mit is akar nekünk kamuzni pontosan.

2 Természetellenes érzelmek

Az őszinte érzelmek legfeljebb kb. 5 másodpercig tartanak, így ha valaki 5 másodpercnél tovább mutatja ugyanazt az érzelmet, akkor az nagy valószínűséggel már nem őszinte, erőltetett vagy egyszerűen hazugság. Képtelenség ugyanazt az arckifejezést 10 másodpercen át tartani, szóval, ha valakit azon kapunk, hogy hosszú ideig vág ugyanolyan arcot, vagy mutat ugyanolyan érzelmet, akkor az bizony nem valódi.

3 Eltérő szavak és érzelmek

A tudósok rájöttek, hogy még mielőtt kiejtenénk a szavakat, az arcunk előbb kimutatja az érzelmeinket. Azonban ha valaki ezt fordítva csinálja, vagyis előbb mond ki valamit, minthogy az érzelem megjelenne az arcán, akkor az biztos, hogy hazudik és nem őszinte, amit csinál.

4 Eltérő arckifejezések

A valódi érzelmek tényleg őszinték, ezért nem olyan könnyű azokat utánozni. Például, amikor valaki mosolyog, akkor nemcsak a szája húzódik mosolyra, hanem a szemei sarkában kis ráncok jelennek meg, a szemöldöke pedig automatikusan lefelé konyul. Minden érzelemnek megvannak a maga jelei, csak ismerni kell őket.

5 Ismétlődő szavak, mondatok

Vannak emberek, akiknek nagyon nehéz szavakba foglalniuk a gondolataikat, ám a hazudós ember védjegye a túl sok ismétlés. Amennyiben állandó jelleggel ismétli önmagát, az azt jelenti, hogy nemcsak minket próbálnak meggyőzni, hanem valószínűleg saját magát is.

6 Ugyanazokkal a szavakkal válaszol a kérdésre

A szóhasználat is nagyon sokat el tud árulni egy illetőről. Ha valaki ugyanazokkal a szavakkal felel, mint ami a kérdésben szerepelt, akkor a legszűkebb értelemben próbálja megfogalmazni a válaszát, ami nem árul el túl sokat, viszont lefedi a kérdést. A kérdés megválaszolása előtt annak megismétlése is rossz jelnek minősül, mert ez az, amit a legtöbb hazudós ember csinál. Ilyenkor csak időt próbálnak nyerni, míg kitalálják, hogy mit válaszoljanak.

7 Arc vagy száj eltakarása

A legegyértelműbb nonverbális jel, amit a hazug emberek csinálnak az a szájuk vagy arcuk egy részének eltakarása. Ezt nagyon gyakran tudat alatt csinálják, szóval ha azon kapjuk magunkat, hogy a beszélgetőpartnerünk ezt csinálja, akkor jó ha tisztában vagyunk vele, hogy hazudik.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?