Belföld, Hírek

Operatív törzs: ne legyen nagybevásárlás a hosszú hétvégén, kerüljék a boltokat!

A hosszú hétvége előtt megtartotta online sajtótájékoztatóját az operatív törzs. A szakemberek azt kérik, csak akkor menjen boltba bárki, ha nagyon fontos. Ne most legyen a nagybevásárlás!

 

 

 




 

Péntekre már 9011 az új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Megállíthatatlannak tűnik a járványügyi adatok emelkedése, óriási számokról beszélünk. Jellemzően az idősebb korosztályból kerül ki az elhunytak többsége, de a fertőzöttek és elhunytak között számos fiatal is található már.

Igaz, folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 a beoltottak száma, ebből 351 694-en már a második oltást is megkapták, de ettől még nagyon elkeserítő a helyzet.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját a legfontosabb járványügyi tudnivalókról az ünnepi hétvége előtt!

Videón a tájékoztató:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 12.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 12.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 11., csütörtök

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Csak akkor menjen boltba, ha nagyon fontos!

Kiss Róbert azzal kezdte, hogy már 4 hónapja léptek életbe a járványügyi intézkedések, a rendőrök ezóta folyamatosan ellenőrzik mindenhol a maszkviselési szabályok betartását, a kijárási tilalommal, csoportosulásokkal kapcsolatos szabályszegéseket. Ezen a ponton tájékoztatott arról, hogy többen a közösségi oldalakon szerveznek gyülekezést március 15-re a nemzeti ünnepre. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a jelenlegi szabályok szerint tilos és egymás egészségét veszélyeztetik ezzel. Mindenkit felszólított, hogy ne szervezzenek csoportos programokat. Arra is kért mindenkit, hogy aki a hosszú hétvége miatt nagybevásárlást tervezett, az most mellőze ezt. Csak akkor menjenek az üzletekbe, ha nagyon fontos dolgot kell vásárolniuk – kérte mindenkitől Kiss.

Szabályszegések

Kiss Róbert alezredes ezután ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértéseket:

  • A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 507 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában
  • 461 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a közterületeken a maszkviselési szabályokat megsértették: 210 helyszíni bírságot szabtak ki, 153 személy ellen indult szabálysértési eljárás
  • A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyeken 24 személlyel, a bevásárlóközpontok területén 22 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt
  • Vendéglátóhelyeken nem kellett intézkedni az elmúlt napon
  • A kijárási tilalommal és csoportosulásokkal szabályok megszegésével összefüggésben 380 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek
  • Tegnap 7292 hatósági házi karantént rendeltek el
  • Elmondta, hogy tavasz óta összesen 549 büntetőeljárást rendeltek el a védelmi intézkedések megszegése miatt, illetve 109 gyanúsítottat hallgattak ki

Járványügyi adatok

Müller Cecília helyett most Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője tartott tájékoztatót. A járványügyi adatokkal kapcsolatban elmondta, sajnos, rekordot döntött az új esetek száma Magyarországon: 9011 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Elmondta, hogy a harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórházban kezelt betegek száma, ami jelenleg 8717 személyt jelent. A lélegeztetőgépre szoruló betegek száma pedig megháromszorozódott a harmadik hullám felfutása alatt – számolt be róla Galgóczi. Elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627-re emelkedett.

A harmadik hullám a brit mutáció közösségi terjedése miatt egész Európában felfelé ívelő szakaszban van: nem csak Magyarországon, hanem Olaszországban, Németországban illetve Csehországban és Lengyelországban is meredeken emelkedik a járványgörbe – tudatta a szakember.

Magyarországon a fertőzöttek a 20-69 év közötti korosztályban fordulnak elő leggyakrabban, a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. Arra kért mindenkit, hogy a március 8-án bevezetett szigorított intézkedéseket és a higiénés szabályokat továbbra is tartsák be!

Oltási program

Eközben folyamatosan zajlik az oltási program, már 1.230.000 a beoltottak száma, ebből 351 694-en már a második oltást is megkapták. Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca-vakcinával oltanak. Az operatív törzs azt kérte tőlük, hogy a 60 év feletti idősek kerüljenek minél előbb sorra – mondta el Galgóczi.

Az oltópontokon a Szputnyik- és a Pfizer-vakcina elérhető, ezzel oltanak folyamatosan a 3 napos ünnepi hétvége alatt is.

Jön a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája

Beszámolt róla, hogy csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bizottság is jóváhagyta Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett egydózisú vakcináját. Amit elmondott róla:

  • 18 év felettiek számára lesz alkalmazható
  • Magyarország 4,36 millió adagot kötött le, a remények szerint az első adag nemsokára megérkezhet
  • egydózisú vakcina, tehát egy oltás is elég belőle a védettséghez
  • Az AstraZeneca- és a Szputnik-vakcinához hasonló, egy ártalmatlanított vírussal juttatja be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből fehérje termelődik, ami – antigénként viselkedve – kiváltja a szervezetben az ellenanyag-termelést
  • A tárolása és szállítása könnyebb: igaz, mínusz 20 fokon kell tárolni, de 2 évig tárolható. Felolvasztás után 2-8 fokon, normál hűtőben 3 hónapig eláll
  • Enyhébb oltási reakciók ennél is jelentkezhetnek: fájdalom, bőrpír, duzzanat az oltás helyén, hőemelkedést, fáradságot, izomfájdalmat is érezhet valaki.
  • Amerikában márciustól már oltanak vele, az unió 200 millió adagot kötött le belőle erre az évre
Kérdésekre adott válaszok

A korlátozó intézkedéseket sokan nem veszik komolyan, Pécsen például ugyanolyan tumultus van a bevásárlóközpontokban a hétvége közeledtével. Ellenőrzik-e ezen a környéken a rendőrök például a maszkhasználatot? Válasz: Kiss Róbert elmondta, hogy ők is azt tapasztalják, hogy a szigorított intézkedések hatályba lépése óta valóban kiugróan magasak lettek a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegések. Elsősorban ezt eddig a közterületeken tapasztalták, de továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket és az üzleteket is. Itt még olyan kiugró számokat nem tapasztaltak, mint a közterületeken. Ismételten arra kért mindenkit, hogy a hosszú hétvégét illetően gondolják végig, mennyire fontosak a nagybevásárlások. Ha megoldható, most mellőzék a nagy bevásárlóközpontok és hipermarketek látogatását, inkább máskorra időzítsék, mert arra lehet számítani, hogy nagyobb tömegek jelennek majd meg ezeken a helyeken.

Máshogyan kell védekezni a külföldi vírusmutánsok ellen? Használjunk hatékonyabb fertőtlenítőszereket, tartsunk nagyobb távolságot? Válasz: A brit mutáns könnyebben és gyorsabban terjed, a védekezési módszerek ugyanazok. Kerülni kell azokat a helyeket, ahol nem tudjuk betartani a 1,5 méteres távolságot. Figyeljünk mindenhol erre a távolságra és a maszkviselési szabályokra, a kézmosás rendszerességére, a fertőtlenítőszerek ezekre a vírusmutációk elpusztítására is alkalmasak – válaszolta Galgóczi.

Mi az operatív törzs álláspontja az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban? Válasz: Az operatív törzs az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartja mérvadónak, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságos. Magyarországon már több százezer embert beoltottak vele. Az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat – válaszolta Galgóczi.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?