Belföld, Hírek

Gulyás Gergely: Csak az oltásokról tudunk jó hírekkel szolgálni, az idősek ismét levelet kapnak Müllertől

A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón ad tájékoztatást Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

 

 

 

 


Múlt hét csütörtökön Gulyás bejelentette a szigorított járványügyi intézkedéseket, amik – elég sok változással utána – hétfőtől léptek életbe. Azóta a harmadik hullámban, a héten sorra dőlnek meg a rekordok, egyre rosszabbak a járványügyi adatok. Tegnap 8312 az új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 172, többségében idős, krónikus beteg. Mára 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek fényében Gulyás Gergely ismerteti a kormány legfrissebb döntéseit. Cikkünk frissül!

Itt videón is visszanézheti a tájékoztatót:

Kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója a kormányzati intézkedésekről.

Közzétette: M1 – 2021. március 11., csütörtök

A Kormányinfón elhangzott:

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen csak a járványügyi helyzettel foglalkozott a kormány. A járvány egyértelműen felfutó szakaszban van, a tegnapi 8000 feletti fertőzés szám is azt mutatja, hogy a harmadik hullám, a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet, ezért a kormány továbbra is mindenkit arra, kér, hogy tartsa be a hétfőtől életbe lépett szigorúbb szabályokat. Csak a kontaktusok csökkentésével és az oltásokkal tudjuk letörni a járványgörbét – mondta Gulyás.

Sajnos egyelőre csak az oltásokról tudunk jó hírekkel szolgálni – folytatta és elmondta, hogy 1.150.000 ezer embert oltottak be eddig Magyarországon a tegnap esti adatok szerint, több mint 327 ezren már a második oltásukat is megkapták. A magyar átoltottság ezzel Európában a második legmagasabb, a lakosság 11,34 százaléka legalább egy oltáshoz hozzájutott.

Elmondta, hogy néhány órája Kínából megérkezett az újabb vakcinaszállítmány, ami 450 ezer oltóanyagot jelent. összesen már egymillió vakcina jött Kínából.

Úgy látják, hogy az idősek beoltására (60 év fölötti korosztály) húsvétig sor kerülhet, ez attól is függ, mennyien regisztrálnak még. Több száz ezer idős ember van, aki még nem regisztrált, bár így is náluk a legmagasabb az arány. Müller Cecília tisztifőorvos levelet fog újra küldeni azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, arra kéri őket a kormány, hogy fontolják meg, hogy mégis érdemes a védettséget megkapni. Mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony – mondta el Gulyás.

Ezután a miniszter felszólította a baloldalt, kiemelve Gyurcsány Ferencet, hogy fejezze be az oltás elleni kampányt, mert emberéleteket tesz ezzel kockára. Nem szabad politikai kérdést csinálni az oltásból, csak ez a módja, hogy legyőzzük a járványt – mondta el, hozzátéve, hogy 60-70 százalékos átoltottság kell az immunitás eléréséhez.

Vakcina szerződések

Az elmúlt napokban sok kérdés jelent meg a vakcina beszerzésekkel kapcsolatban, erről elmondta, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és orosz vakcinára vonatkozó szerződéseket. Az uniós beszerzésekkel kapcsolatban elmondta, azokat is nyilvánosságra akarták volna hozni, de Brüsszel megtiltja ezt a fajta tagállami kommunikációt.

Mivel Magyarország az első félévben képes beoltani a teljes lakosságot, ezért a második félévben csak akkor rendelnek vakcinát, ha az a későbbi oltáshoz feltétlen szükséges. Jelenleg a lekötött vakcinamennyiséggel a 18 év feletti embereket, ha mindenki kér oltást, másfélszer be tudjuk oltani. Négy millió vakcinánk marad, ha minden 18 év felettit beoltanak. Ezért a kormány óvatos azokkal a vakcinákkal, amik a második félévben érkezhetnek – magyarázta Gulyás. Miután az unió kommunikációja félreérthető, levélben fordult az illetékes tisztségviselőhöz: hozzák nyilvánosságra az összes szerződést, mert náluk van minden információ a beszerzésről.

Gazdasági támogatások

Gulyás felsorolta a korábbi döntéseket, az érintettek számára az egész hónapra jár

  • a bértámogatás
  • nem kell bérleti díjat fizetni, ha állami vagy önkormányzati bérleményt használnak
  • közterheket sem kell befizetni. Az érintett katás vállalkozásoknak márciusra szintén elengedik az adót
  • élhetnek a 10 milliós hitellel

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?