Celeb / Híresség, Hírek

„Tíz kemény évig tartott ez a bizonytalan időszak” – Valósággal rettegett a börtöntől Nagy Feró: ezt követte el

Budapest — Tíz éven át rettegett a börtöntől Nagy Feró (75).

 

 

 

 


A nemzet csótánya néven ismertté lett rocker azonban nem legendás rendszerellenessége miatt tartott attól, hogy lecsukják. Persze a nagy szája és a balhés koncertek miatt is sok összetűzése volt, ám a legtöbb félszt az okozta, hogy Feró 18 évesen, a hatvanas években elhatározta, ő márpedig nem lesz katona. A zenész ilyen-olyan kamuval évekig megúszta a sorozást, majd a szerencse is a kezére játszott, ám állítja, ha kiderült volna, hogy kibújt a kötelező szolgálat alól, rövid úton sittre vágják.

– Akkor nagyon komolyan vették a sorkatonai szolgálatot, senki nem úszhatta meg. Mivel tudtam, hogy én nem akarok részt venni abban a megaláztatásban, ahol nem szabad gondolkodni, csak bután követni a parancsot, mindent elkövettem, hogy ne sorozzanak be – emlékezett vissza a Beatrice frontembere, aki persze azt is tudta, azokban az években bármikor hozhatja úgy a sors, hogy élesben bevetik a katonákat, ahogy ez 1968-ban meg is történt, amikor a magyar egységek szovjet parancsra a forrongó Csehszlovákiába vonultak be.

Joggal tartott hát attól Feró, hogy olyan dologban kellene részt vennie, amelyet minden idegszálával elutasított, így először orvosi igazolást hamisított.

– Akkor a hipertónia halasztó tényező volt, így az orvosi felmérés előtt megittam egy liter kávét sóval, és úgy felment a vérnyomásom, hogy gyógyszereket kaptam és egy év halasztást. Aztán jelentkeztem technikumba, majd a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolára – emlékezett vissza az énekes, aki itt jött csak bele igazán a trükközésbe. – Egy év után halasztgatni kezdtem, családi és egyéb okokra hivatkozva, mert így a jogviszonyom megmaradt, azaz nem vittek el. Aztán egyszer csak eljött ennek is a vége, nem lehetett többször halasztani, én pedig összeroskadtam, hogy vonulnom kell. De nem így lett. A hivatal ugyanis közben elköltözött, és mivel akkor minden papíralapon működött, az én aktám valahogy eltűnt… – magyarázta Feró, akinek persze jelentenie kellett volna, hogy már nem főiskolás, ám ezt nem tette meg. – Bevallom, komolyan féltem, hiszen ha valahogy előkerül a papírom és kiderül, hogy évek óta bujkálok a sereg elől, akkor azonnal lecsuknak. Tíz kemény évig tartott ez a bizonytalan időszak, addig rettegtem a börtöntől.

Feró már fiatalon sztár lett a Beatricével, de évekig rettegett, hogy lesittelik a lógás miatt / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Megfigyelték az átkosban

Nemcsak a hatvanas, de a hetvenes években is sok borsot tört a hatóságok orra alá Nagy Feró. A zenész punkrocker lévén sokkal szabadszájúbb volt, mint kollégái, így nemcsak őt, de a koncertjeire járó fiatalokat is rendszeresen zaklatták a zsaruk. Ferónak még az útlevelét is bevonták, sőt egy időben megtiltották nekik, hogy menő budapesti klubokban zenéljenek. Ráadásul ahogy a rendszerváltás után kiderült, összesen 16 különböző embert írt rendszeresen jelentéseket a rockerről.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?