Belföld, Hírek

„Nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk” – Szlávik nem mondott túl biztató dolgokat: erre kell készülni

Vajó Zoltán, az Egyesült Államokbeli Arizonában dolgozó orvos szerint bár erős oltásellenesség érezhető a tengerentúli országban is, de az oltást úgy általánosságban várják az amerikai állampolgárok. Az USA-ban már a népesség 15 százaléka megkapta legalább az első oltását, s a kaliforniai mutáns vírus megjelenése ellenére is javulni látszik a járványhelyzet az országban.

 

 

 




 

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, nálunk ezzel szemben romlik a járványhelyzet: rövid idő alatt a páciensek száma a háromszorosára nőtt, a lélegeztetőgépen lévők száma meghatszorozódott.

A főorvos elmondta, hogy leginkább 50 év alattiak a legutóbb felvett betegek, s a tapasztalatai azt mondják, hogy a brit mutáns inkább a fiatalok és egészségesek körében terjed, valamint egész családokat dönt le, de a kórházi kezelés során használt vírusellenes szerek jók a mutánsok ellen is – írja az ATV.

Szlávik elmondta, most újra kezdődik az, amit tavaly tavasszal és tavaly novemberben kellett átélnünk. Hozzátette: ha a harmadik hullám az előzőhöz hasonló lesz, az egészségügy bírja majd a terhelést, lesz elég orvos és ápoló.

Szlávik János megszólalt az egydózisú Johnson and Johnson vakcináról is, ami szerinte nem csodaszer, sőt, kevésbé hatékony, mint a két adagos védőoltások.

„Nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk” – hangsúlyozta Szlávik János. A főorvos szerint amíg 2-2,5 millió ember nincs beoltva, a brit mutáns határozza meg a járvány ütemét.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?