Autó, Életmód, Érdekes

10 jól bevált trükk, hogy minél kevesebb pénzt hagyjunk a benzinkutakon

Az átlagos autótulajdonosok számára az üzemanyagköltség egy külön részt képez a havi költségvetésben. Bár látszólag lehetetlennek tűnik ennek csökkentése, révén, hogy teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva a benzinkutak árainak, valójában nem lehetetlen, ám ehhez ismernünk kell kicsit az autók működését. Így megtudhatjuk például azt, hogy a ki nem cserélt és/vagy szennyezett légszűrő jelentősen megnöveli az üzemanyagfogyasztást.

 

 

 

10 Folyamatosan ellenőrizd a gumiabroncs nyomását

Kereknyomas uzemanyag benzin

Az egyik olyan tényező, amelyre hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni, az a gumiabroncs állapota. Ez nagy probléma, egy lapos gumiabroncs ugyanis bár vezetés közben nem biztos, hogy feltűnik, valójában nagy mértékben befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Figyeljünk arra, hogy mindig a gyártó által meghatározott értéknek megfelelő nyomás legyen a kocsi első és hátsó kerekeiben.

9 Időben cserélj légszűrőt

Levegoszuro uzemanyag fogyasztas

Idővel rengeteg por, kosz, és bogártetem halmozódhat fel egy autó légszűrőjében, ami befolyásolja az oxigén motortérbe jutását. Ennek következtében az üzemanyag-fogyasztás megnő, a motor pedig gyorsabbak kopik. Szélsőséges esetekben a megnövekedett fogyasztás akár 20%-os is lehet.

8 Gördülékeny vezetési stílus elsajátítása

Vezetesi stilus uzemanyag fogyasztas

Néha kicsit mindannyiunkból előbújik a szunnyadó Forma 1-es versenyző, ám nem árt tudni, hogy ilyenkor nemcsak a gyorshajtási büntetést kockáztatjuk, hanem az üzemanyagfogyasztást is jelentősen megnöveljük. A fölösleges és kétségbeesett gyorsítások és fékezések miatt az üzemanyagfogyasztásunk akár 40-50%-kal is megnőhet, a motor kopásáról és túlterheléséről nem is beszélve.


7 Csökkentsd a kis utazások számát

Utiterv uzemanyagfogyasztas

Egy autó fogyasztása akkor a legintenzívebb, amikor melegíti a motort. Ennek megfelelően minél többször hajtunk végre kis utazásokat hétközben, annál nagyobb lesz az üzemanyagköltségünk. Próbáljunk meg minél több dolgot egyszerre elintéznünk, hogy ne kelljen minden nap külön fodrászhoz, postára vagy a bankba rohangálnunk.

6 Szokj le az alacsony sebességi fokozatban történő nagy sebességű közlekedésről

Sebessegvaltas uzemanyagfogyasztas

Ez a tanács főként a manuális váltós tulajoknak szól: ne legyetek lusták fel-és le váltogatni a sebességi fokozatokat. 50-60 km/h-ás sebességnél például már nyugodtan 4-esbe válthatsz, ezzel a látszólag jelentéktelen lépéssel pedig körülbelül 20%-ot spórolhatsz az üzemanyag fogyasztáson

5 Távolítsd el a felesleges dolgokat a kocsiból

Sulycsokkentes uzemanyagfogyasztas

Értelemszerűen minél több súlyt kell cipelnie a motornak, annál nagyobb lesz a fogyasztás. Ezért fontos, hogy sose legyenek nálunk felesleges, nehéz dolgok a kocsiban, minden 45 kg ugyanis körülbelül 2%-ot ad hozzá az üzemanyag-fogyasztáshoz.

4 Ne hagyd a lábad a fékpedálon

Fek pedal uzemanyagfogyasztas

Sokaknak talán logikusnak tűnhet, hogy biztonsági okokból az egyik lábukat mindig a fékpedál fölé helyezik, ezzel azonban észrevehetetlenül is hozzáérhetnek a fékpedálhoz, ezáltal mechanikai ellenállást okozva és megnövelve az autó üzemanyagfogyasztását gázadáskor. A fékek elkoptatásáról nem is beszélve.

 

 

 

 

3 Használj gyártó által ajánlott motorolajat

Motorolaj uzemanyagfogyasztas

A gyártó által ajánlott olaj pár százalékkal csökkentheti az üzemanyagfogyasztást. Ez elsőre jelentéktelennek tűnhet, de egy év alatt azért szép kis összeget spórolhatunk ezáltal.

Az üzemanyag-fogyasztás növekedését ez esetben a túlságosan sűrű, rossz minőségű olaj okozhatja, amivel nehezebben tud megbirkózni az autó motorja.

2 Válassz megfelelő oktánszámú üzemanyagot

Oktanszam uzemanyagfogyasztas

Mindenki imádja az autóját, ám ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül a legdrágább, prémium minőségű üzemanyagot kell beletankolni. A legjobb, ha minden esetben a gyártó által ajánlott oktánszámú üzemanyagot használjuk, ellenkező esetben ugyanis a megnövekedett üzemanyagköltségeken túl a motort is hazavághatjuk.

1 Kerüld a rossz utakat

Rossz utak uzemanyagfogyasztas

Természetesen nem mindig van választási lehetőség, ha azonban egy rövidebb, de rosszabb minőségű főút, vagy egy kiváló minőségű, ám kicsit hosszabb autópálya között kell választanunk, akkor mindig célszerű a másodikat választani. Bár az út hosszabb, a rossz utak és közlekedési lámpák elkerülésével mégis sok üzemanyagot spórolhatunk. A folyamatos kátyúkerülgetés és a piros lámpánál állás akár 30%-kal is megnövelheti az üzemanyagköltségeket, a futóműben és vele együtt a szívünkben okozott károkról nem is beszélve.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?