Kvíz

Te meg tudod fejteni ezt a gyerekeknek szánt fejtörőt?

Mennyi a kókusz, az alma és a banán értéke összeadva? Könnyűnek tűnik, de nem biztos, hogy elsőre eltalálod!

 

 

 

Hatalmas vitát gerjesztett a neten egy a Huffington Poston megosztott matekpélda, amelyet eredetileg gyermekeknek szántak.

A kérdés így hangzik: ha három alma értéke 30, egy alma és két fürt banán értéke 18, illetve egy fürt banánból kivonva a kókuszt kettőt kapunk, akkor mennyi lesz kókusz, az alma és a banán összeadva? Nézzétek meg alaposan a képet is:

gu

A helyes megoldás a 14-es szám, és azt is levezetjük nektek, hogy miért:

Az alma 10-et, a fél kókuszdió 1-et, a négy banánból álló banánfürt pedig négyet ér.

Miért emeljük így ki a banán számát? Azért, mert míg a példasorokban négy banán alkot egy fürtöt, a megoldandó sorban már csak három banán van a fürtön, így ha a négyes banánfürt értéke 4 volt, a hármas banánfürté – értelemszerűen – az egyenes arányosság miatt csak három.

A kókuszdió is beugratós, ha az ember elsőre csak a szimbólumokat figyeli, és nem veszik el a részletekben. Először ugyanis két fél kókuszdiót látsz, aminek az értéke 2, a megoldandó sorban viszont már csak egy fél kókuszdiód van, aminek így 1 az értéke.

Ha jobban végiggondolod, a feladatban egy fél kókuszdió ugyanannyit ér mint egyetlen, a banánfürtről leválasztott banán, azaz 1 az értéke.board-935455_960_720

Összeadva: fél kókusz (1) plusz alma (10), plusz egy három banános banánfürt, vagy három darab banán (3), = 14.

Ha tetszett a fejtörő, oszd meg ismerőseiddel!




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?