Életmód, Érdekes

12 dolog, amit nem szabad használtan vásárolni, még akkor sem, ha nagyon tetszenek

Ha kincsvadászatra indulunk egy antik boltban vagy bolhapiacon, akkor érdemes kétszer is alaposan átgondolni, hogy mit is készülünk venni. Egy rosszul megválasztott kristályváza, de még egy használt márkás cipő is nagy egészségügyi kockázatot hordoz magában, ezért veszélyes lehet őket bevinni az otthonunkba.

 

 

12 Antik kristály

e3140d54cf9108bc7cd52792d3

Az antik kristályok remek választások lehetnek, már amennyiben dekorációként akarjuk őket használni. Fontos tudni azonban, hogy ezek sokszor nem alkalmasak a mindennapi használatra, ugyanis olyan elavult gyártási szabványok szerint készítették őket, ami miatt veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Sok ilyen kristály készítésénél például ólmot használtak annak idején, így az ezekben történő ételek és italok felszolgálása egészségügyi problémákat okozhat.

11 Régi edények és étkészletek

5d20c5537086d71ef75efd2c39

Hasonló a helyzet a régi edényekkel és étkészletekkel, melyek szintén ólmot vagy más veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, nem beszélve arról, hogy nem tudhatjuk, mire használták őket korábban.

A gyönyörű kialakítás még nem teszi biztonságossá a bennük történő főzést vagy az ételek felszolgálást. Például a régi tapadásmentes serpenyők készítésekor még olyan veszélyes anyagokat használtak, amik ma már az egész világon tiltva vannak. Ezért fontos, hogy az ilyen edényeket és étkészleteket szintén maximum dekorációs céllal vásároljuk.

10 Cipők

Antik cipo

Egy pár jó állapotban lévő antik dizájner cipő csábítónak tűnhet, pedig az ilyesmi nem játék. Ha használt cipőt vásárolunk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy gombát, vagy más bőrfertőzést kapunk, ami még az előző tulajdonoshoz köthető. Sok esetben ráadásul az ilyen cipők annyira átvették az előző tulajdonosuk lábának alakját, hogy egyszerűen kényelmetlen őket hordani.


9 Porszívó

Hasznalt porszivo vasarlas

Nemcsak a porzsákban, hanem a porszívó legkisebb sarkaiban is olyan por, szennyeződés és poloskák gyűlhetnek össze, melyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre. A használt porszívó vásárlás épp ezért egy lottóval egyenlő: sosem tudhatjuk, hogy milyen baktériumokat vagy allergéneket viszünk be vele az otthonunkba.

8 Gyerekjátékok

7bbb1d5e44994f7f54140732ed

Ha plüss vagy műanyag játékot vásárolunk, ne feledjük, hogy a gyermekünk folyamatosan ölelgetni, sok esetben pedig akár még nyalogatni is fogja majd. A régi játékok gyakran baktériumokat, poloskákat, bolhákat, de még akár penészt és egyéb allergén anyagokat is tartalmazhatnak, amiket sokszor még a forró vízben történő mosással sem lehet teljesen semlegesíteni, mivel egyes mikrobák még a magas hőmérsékletnek is ellenállnak.

7 Elektromos készülékek

A régi elektromos berendezések az áruknál fogva rendkívül csábítók lehetnek, ám nem árt tudni, hogy nemcsak azért veszélyesek, mert bármikor tönkre mehetnek, de egy-egy ilyen meghibásodás alkalmával akár tüzet is okozhatnak. Még az új elektromos készülékek is sok esetben rizikósak, a régi készülékek esetében ez pedig csak hatványozódik.

 

 

6 Matracok

99295b5428bc1d9508540fc56a

Bár valószínűleg sehol nem találunk olyan helyet, ahol használt matracokat vásárolhatnánk, érdemes azonban megjegyezni, hogy az ilyet még a rokonoktól vagy barátoktól sem érdemes átvenni. Ezekkel ugyanis rovarokat, bolhákat, kullancsokat és egyéb mikrobákat vihetünk az otthonunkba, nem beszélve arról, hogy a matracok a korábbi tulajdonosaik testnedveit is tartalmazzák, amik nemcsak gusztustalanok, de egészségtelenek is egyben.

5 Kiságyak

ce231a5507ad1c39d8bebb1f07

Nem számít, hogy mennyire jó állapotú egy kiságy, akkor is elképzelhető, hogy olyan biztonsági előírások szerint készítették annak idején, ami mára már veszélyesnek bizonyul és tiltott. A biztonsági előírások évről-évre változnak, ezért célszerű mindig a legújabb szabványoknak megfelelő kiságyakat vásárolni.

4 Párnák

36054b5aa8b89b4f8d26d8785e

A használt textíliák minden esetben a poloskák melegágya lehet. Az Oklahoma Állami Egyetem Agrártudományi és Természeti Erőforrások Tanszéke úgy véli, hogy a poloskák akár 1 évig is képesek életben maradni a textíliákon. Ez csak azért probléma, mert számos internetes oldalon találkozhatunk használt díszpárnákkal és párnákkal, melyek valójában igen rizikós veszélyforrások is egyben.

 

 

 

 

 

3 Gumicsizma

b57a3159e3ac6b76552080fd38

A vízálló ruha, de még a gumicsizma sem tart örökké. Anyaguk módosulhat a folyamatos használat és a rossz időjárási viszonyok hatására, ezért valószínűleg anyagilag is jobban járunk, ha új esőkabátot vagy gumicsizmát vásárolunk, mint hogy a használt darabokat 1-2 év után cserélni kelljen majd.

2 Sisakok

42c52c57b3be71c7415beedce2

A kerékpár- és motoros bukósisakokat úgy tervezték, hogy kizárólag egyetlen erős ütésnek képesek biztonságosan ellenállni. Mivel azonban az ilyen sisakok előéletének felkutatása lehetetlen, jobb, ha inkább biztosra megyünk, és a saját biztonságunk érdekében kerüljük a használt sisakok vásárlását. Arról nem is beszélve, hogy tetűt, és egyéb fertőzéseket is terjeszthetnek.

1 Szőnyegek

5ca08356348a9c3e06985876e9

Az évekig használt szőnyegek foltjainak eltávolítása nem nehéz, a bennük található penész és allergéneké pedig már igen, sőt szinte lehetetlen. Egy új szőnyeg persze sokba kerülhet, azonban ha fontos a saját magunk és családunk egészsége, akkor minden bizonnyal érdemesebb befektetni egy ilyenbe, mint használt szőnyeget vásárolni.

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?