Belföld, Hírek, Külföld

Ez várja Ukrajnában Szijjártót: nem sok jót jelent az ukrán külügyminiszter nyilatkozata

Forró a helyzet Ukrajna és Magyarország között: súlyos fenyegetések érik a kárpátaljai magyarokat, letartóztatások vannak, s bár most Szijjártó Péter Ukrajnába utazott tárgyalni a hogyan továbbról, a fogadtatás kapcsán nem sok kétség marad: az ukrán külügyminiszter ugyanis azt mondta, senki ne gondolja, hogy Szijjártó eljöhet Kijevbe az ukránoknak diktálni.

 

 

 

 


Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, kedden vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ. Az „ukrán hazafiak” azt írták, ha Szijjártó beteszi a lábát az országba, „magyar vér fog folyni”.

Szerda reggel a külgazdasági és külügyminiszter elindult Kijevbe, azzal a céllal, hogy találkozzon Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és megvitassák annak lehetőségét, hogyan lehetne megállítani a két ország között kialakult, rendkívül negatív folyamatokat, amelyek némi javulás után akkor kezdtek el rosszabbdoni, amikor kárpátaljai magyar szervezeteket és politikusokat kezdett vegzálni az SZBU, az ukrán biztonsági szolgálat.

Arról, hogy Szijjártó mire számíthat Ukrajnában, sokat elmond Kuleba külügyminiszter tévés nyilatkozata, amelyet még a magyar külügyminiszter elindulása előtt, tegnap tett az ukrán tévében. Kuleba azt mondta, szerdán eszmét cserélnek a témában, magyar kollégájától pedig konkrét ötleteket is vár, hogyan haladhatnak tovább a kétoldalú kapcsolatok Magyarország és Ukrajna között, egymás kölcsönös tiszteletben tartásával. Hozzátette: senki ne gondolja, hogy Szijjártó elmehet Kijevbe és feltételeket diktálhat Ukrajnának.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?