Életmód, Érdekes, Külföld

11 meglepő tény Chiléről, amik a helyi embereken kívül mindenkit egyformán összezavarnak

Chile a világ egyik legkülönlegesebb országa, és nemcsak a szokatlan földrajzi jellemzői miatt. Csakúgy, mint minden más országban, az itt élő embereknek is megvannak a maguk kulturális jellegzetességeik, melyek általában nagy meglepetésként szokták érni az ide látogató turistákat. Némely szokásuk annyira szokatlan, hogy még a legtapasztaltabb utazókat is könnyedén összezavarják. Úgy döntöttünk, hogy fejest ugrunk Chilébe, és összegyűjtünk 11 olyan váratlan tényt erről a különleges országról, ami a legnagyobb meglepetést szokta okozni az ide költöző emberek számára.

 

 

11 A helyi emberek jól érzik magukat túlsúlyosan.

Chilei szepseg

Chilében az átlagos testalkatú és a túlsúlyos hölgyeket épp ugyanolyan nagy becsben tartják. Köszönhető ez annak a ténynek, hogy a legtöbb chilei férfi számára tulajdonképpen mindegy, hogyan néz ki egy lány, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy például jó háziasszony legyen: tudjon főzni és tisztán tudja tartani a házat. 

10 A péntek 13-a itt rendes nap.

08ed8a5ed999126604e6696700

Chilében senki nem fél péntek 13-ától, ezen a napon itt nem kerülgetik a fekete macskákat, ahogy az egyéb bajoktól sem félnek. Ugyanez azonban nem mondható el kedd 13-áról, a helyiek ugyanis ettől félnek, és ilyenkor igyekeznek elkerülni minden bajt és kudarcot.

9 A nők férfi munkát végeznek.

Noi munka

A chilei nők épp ugyanolyan ügyesen bánnak a körömfestékkel, mint mondjuk egy ütvefúróval munka közben. A helyi férfiak számára egyáltalán nem meglepő, ha az építkezésen például női kollégáik vannak, és aktívan támogatják a feminizmust, mivel sok helyen a nők még mindig kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.


8 A chileiek kabátban és csizmában járják a házat.

Otthoni ruha

A tévhitekkel ellentétben Chilében sincs mindig nyár. Sőt, igazából 4-5 olyan hónap is van az évben, amikor a hőmérséklet akár 0 fok vagy az alá is csökkenhet. A chilei otthonok fűtése azonban enyhén szólva is problémás, ezért sok esetben kénytelenek kabátban vagy csizmában járni a házban.

7 A chileiek naponta akár háromszor is zuhanyoznak.

18c25e50f5aa0558f1105adf17

A chileiek nagyon érzékenyek a személyes higiéniára. Legtöbbjük irodájában a fogkefe és fogkrém alap kelléknek számít, és minden étkezés vagy kávézás után használják is őket. A helyi emberek naponta általában háromszor zuhanyoznak, ami meglepő, hiszen a tisztaság iránti szeretetük ellenére például imádnak utcai cipőben sétálni a házban.

6 A chileiek alig esznek valamit vacsorára.

Chile vacsora

A chileiek szerint a vacsora csak egy kiegészítő étkezés, ezért általában ilyenkor csak salátákat vagy egyéb apró harapnivalókat fogyasztanak. Míg idehaza például a vacsora a nap egyik legfontosabb étkezése, Chilében ilyenkor csak teáznak vagy szendvicset esznek az emberek.

 

 

5 Chilében jobb, ha nem mondod, hogy rossz napod volt.

48af7251d8b7957eeacd7b43dd

Számunkra teljesen természetes, hogy a rossz hangulatunkról vagy a munkahelyi problémáinkról panaszkodjunk a barátainknak, de ebben az országban nem szokás az ilyesmi. A chileiek nem osztják meg az ilyet, mivel igyekeznek kerülni minden negatív hozzáállást és érzelmet.

4 Sokan meglepően melegen öltöznek.

Chilei oltozkodes

Amikor a hőmérséklet eléri a 30 °C-ot, akkor idehaza általában már csak a legszükségesebb ruhadarabokat húzzuk magunkra, a chileiek azonban másképp állnak ehhez hozzá. Ők ilyenkor is gyakran farmernadrágokban vagy lenge pulóverekben járnak, és teljesen természetes számukra az ilyesmi.

3 Nem használnak paplanhuzatot.

fb7aa65b61ae8e012b28214eb8

Helyett egyszerűen egy lepedővel takarják le például a takarót, és még a leghidegebb hónapokban sem húznak huzatot az egyébként olykor nyirkos és hideg párnákra és paplanokra, mivel zavarónak és feleslegesnek tartják.

 

 

 

 

 

2 A férfiakkal ellentétben a nők nem tartják be az irodai öltözködés szabályait.

Irodai oltozkodes

Az irodai öltözködési szabályok sokkal inkább a férfiakra, mintsem a nőkre vonatkoznak. Amíg a férfiaknak szigorúan öltönyben kell megjelenniük a munkahelyükön, addig a nők szabadon öltözködhetnek, és teljesen természetesnek veszik például a nyitott felsők vagy cipők viselését.

1 A chileiek vécépapírtartóban tartják az extra tekercseket.

WCpapir tarto

Sok más országhoz hasonlóan Chilében sem szokás lehúzni a papírt a vécén – erre mindig van egy külön szemetes. A másik dolog, ami azonnal szemet szúrhat egy chilei vécében, az a speciális vécépapírtartó, ők ilyenben tárolják a gurigágak.

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?