Belföld, Hírek

Orbán Viktor: jövő héten dől el az érettségizők sorsa – a miniszterelnök az elmúlt 24 óra koronavírus adatait is bemondta

“Ha péntek, akkor operatív törzs és rádió.” – írja közösségi oldalán posztolt bejegyzésében Orbán Viktor, melyből kiderül, hogy a miniszterelnök ma is a Kossuth rádióban beszél majd az aktuális járványhelyzetről.

 

 

 

 


Orbán nagy valószínűséggel a járvány elleni védekezést és a vakcina kérdést helyezi majd előtérbe az interjú során, hiszen ezek most a legégetőbb kérdések, különösen az orosz, illetve a kínai vakcina engedélyeztetése.

 

COVID 2/73. Ha péntek, akkor operatív törzs és rádió.

Posted by Orbán Viktor on Thursday, January 21, 2021

Az interjú valamivel fél nyolc után kezdődött, ahol a miniszerelnök első körben elmondta, hogy végre kiderült, hogy miért megy ilyen lassan a vakcinabeszerzés. Majd hozzátette, az nem elfogadható, hogy a magyar emberek azért haljanak meg, mert a brüsszeli beszerzés lassú.

Orbán egyébként arról is beszélt az interjú első perceiben, hogy Brüsszelben nem lehet azzal kezdeni egy vitát, hogy azonnal a problémákról beszélünk – utalt ezzel a tegnapi uniós csúcsra. Majd azt részletezte, hogy amennyiben az igazságot mondták volna ki, akkor arról lett volna szó, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben és Oroszországban is sokkal több embert oltottak be, és kínai vakcinával is több millió embert oltottak be, mindeközben pedig nálunk még mindig nagyon sok a halott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a csúcson egyébként a lengyel kormányfő vetette fel a V4-e nevében, hogy az AstraZeneca oltóanyagot a britek már két hónapja engedélyezték, így hát kérdés: ez miért nem jó az EU-nak?

“A magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára, ha nem jön Brüsszelből, akkor majd jön máshonnan” – mondta Orbán.

Orbán továbbá arról is beszélt, hogy ha csak egy-két vakcinát engedélyezünk, akkor az nem teremt versenyt, az teremt majd versenyt, ha minél több vakcinát engedélyezünk: így ha az egyik nem szállít, majd szállít a másik.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a németek is tárgyalnak az oroszokkal a Szputnyik vakcináról.

“Most nem politikáról, hanem emberéletekről van szó, majd ha túl leszünk az egész válságon, akkor visszatérhetünk arra, jó döntés volt-e a beszerzések központosítása. A magyar álláspont nagyon világos: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret” – mondta.

A miniszterelnök a napi járványügyi adatokat is közölte: elmondta 1311 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, meghalt 98 ember, 3959-en vannak kórházban, míg 274-en lélegezetetőgépen, továbbá 138983 oltottak eddig be.

Nyilván kérdésként felmerül, hogy meddig tartanak még a korlátozások. Erre válaszul Orbán azt mondta, hogy amennyiben, ha “beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól”

A miniszterelnök továbbá kiemelte, hogy a jövő héten fognak döntést hoznak a érettségizők sorsáról, hogy őket előre lehet-e venni az oltási sorban, Orbán emellett azt is mondta: most korai arról beszélni, hogy mikor oldhatjuk fel a korlátozásokat.

A február elején lejáró korlátozások kapcsán Orbán azt mondta, hogy a kormány saját hatáskörben két hétre hosszabbíthat, ami valószínűleg meg is fog történni, majd pedig ezt követően a parlament dönthet a további lépésekről.

Az interjú során a miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy komoly ország nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen járvány idején kilincseljen a vakcináért. Azt is méltatlannak nevezte, hogy a lélegeztetőkészülékekért portyázókat kellejen szétküldeni a világban.

“A kormány elrendelte egy olyan vakcinagyár felépítését Debrecenben, mely elég nagy lesz ahhoz, hogy ha a tudósaink ki tudják fejleszteni a vakcinát, akkor mi nagy mennyiségben tudunk belőle gyártani” – mondta Orbán.

A további intézkedésekről is szót ejtett Orbán: “A válság nem a megszorítások ideje, egy válság idején indítjuk el a legnagyobb otthonfelújítási programot, lehetővé tesszük a fiataloknak, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük és további családtámogató lépéseket is tervezünk”– mondta a kormányfő.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?