Belföld, Hírek

Orbán: a tömeges oltásokig maradnak a korlátozások

A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában elmondta: az új időszámítás csak akkor kezdődhet el, ha a veszélyeztetett csoportok mind megkapják az oltást.

 

 

 

 


Nem tudjunk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában péntek reggel.

„Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól” – mondta a miniszterelnök hangsúlyozva azt, hogy konkrét időpontokról egyelőre nem lehet beszélni.

Orbán egyben bírálta Brüsszelt a vakcinák kiosztása miatt rámutatva arra, hogy más országok nagyobb arányban kapják az oltóanyagot, miközben Magyarországon még mindig sok a halálos áldozat, márpedig nem igazságos, hogy akár egy magyar is azért haljon meg, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

A vakcina jelenti most az életet, amelynek beszerzése elsődleges fontosságú, és mivel a Brüsszel felől akadozik egyrészt az ellátás, másrészt az újabb oltóanyagok engedélyeztetése, ezért fontos, hogy más úton is megpróbálják megoldani a vakcinakérdést.

Szijjártó Péter éppen ezért tegnap az orosz oltóanyag ügyében utazott Moszkvába, és a kínai vakcina felé is nyitott a kormány, ám ők csak akkor küldenek majd oltóanyagot a magyaroknak, ha megvan a vészhelyzeti engedélyezés. Hozzátette, hogy Szerbiában már ezzel oltják a vajdasági magyarokat, így van honnan tapasztalatot meríteni.

Megemlítette az érettségizők kérdését is: arról jövő héten születik döntés, hogy előre veszik-e az oltási tervben a végzős diákokat az érettségi miatt.

A miniszterelnök ismertette a friss járványügyi adatokat is: az elmúlt 24 óra alatt 98-an haltak bele a betegségbe, ezzel 11 811-re nőtt az áldozatok száma. Az új fertőzöttek száma továbbra is ezer fölött van: 1311 új beteget regisztráltak, amely ugyan nem kiugróan, de magasabb, mint az elmúlt hét nap átlagos napi fertőzésszáma.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?