Belföld, Hírek

Döbbenet! Ezer forint lett egy kiló alma – Ezért emelhették meg ennyire az árát

Budapest — Elszállt az alma ára!

 

 

 



 

A legkedveltebb – és általában olcsó – magyar gyümölcs kilójáért sok helyen már ezer forintot kérnek: szupermarketben és fővárosi piacon egyaránt. Ezek persze szép, fényes, egészséges almák, hiszen csúf, ütődött, nyomott van olcsóbban is, de az is négyszáz kilónként.

Ez pedig alaposan megterheli a családok pénztárcáját, mivel a statisztikák szerint egy ember legalább egy kilót almát megeszik egy hónapban, egy átlagos családnál pedig ez 3-4 ezer forintba kerülhet.

Az Evelina típusú alma még a Starkingnál is drágább, 999 forintot kértek kilójáért

A lédús, édesebb Starking a Fény utcai piacon ottjártunkkor 980 forintba került

Az agrármérnök szerint azért mehettek fel az árak, mert nagyon rossz év volt a tavalyi a gyümölcstermesztés szempontjából.

– Először nagyon sok gyümölcs elfagyott, aztán a szárazság okozott gondokat, sok olyan almafa volt, amely egyáltalán nem hozott termést – mondta a Blikknek Áts Sándorné termelő, agrármérnök, aki szerint sajnos az éghajlatváltozás és az egyre szárazabb időjárás miatt hozzá kell szokni a magas élelmiszerárakhoz. – A mezőgazdaság nehéz kenyér, nagyok a ráfordítások, egész évben fektetjük bele a munkát, és egyszer lehet szüretelni.

Bár a gyümölcs ára eltérő, a különböző piacokon sehol sem olcsó / Grafika: Séra Tamás

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?