Belföld, Hírek

Döbbenetes: bugyi nélkül várakoztatták a nőket a békéscsabai kórház szülészeti osztályán

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán hatósági intézkedést kezdeményeztek azután, hogy a Békés Születéséért Támogatókör nevű helyi érdekérvényesítő civil szervezet panaszt tett az ombudsmannál két, károsnak tartott kórházi gyakorlat miatt.

 

 

 

 


A csoport a Facebook-oldalán közölte a kivizsgálás eredményét. A szervezet még 2020 szeptemberében kereste fel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát a Békés Megyei Központi Kórház két, problémás gyakorlata miatt.

Az egyik szerint a nőket a szülészeti osztály plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták, illetve végeztek el náluk beavatkozásokat, amelyre a folyosón bugyi nélkül kellett várakozni. A másik pedig, hogy éjszaka csak akkor lehetett a baba az anya mellett, ha erről az anya aláírt egy külön dokumentumot – a vizsgálatok, a vizit és a fürdetés idejére viszont „kötelező” volt beadni a babákat az újszülöttosztályon fekvő többi baba mellé.

Az ombudsmani vizsgálatot most januárban zárták le, amiről a hivatalos levelet pénteken kapta meg a Békés Szülésért Támogatókör az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben ugyan a minisztérium részletekre nem tért ki, de kifejtették, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), megállapította, szabálytalanság történt és a kivizsgálás eredményeként külön hatósági intézkedés keretében – a szakfelügyelő orvos javaslataira figyelemmel – a szükséges intézkedéseket megteszi.

A szervezet a posztjában leírta, hogy reméli, a levélben a „számos szabálytalanság” alatt az általuk leírt problémákat értik, amiket egyértelműen megszüntetnek, illetve megtiltanak a békéscsabai szülészeti osztályon. Ha pedig a 24 órás rooming-in is megtörténik, s nemcsak elviselik, megengedik, de valóban támogatják is azt az osztály dolgozói, azzal hároméves munkájuk gyümölcse érik be – írja a szervezet a Facebookon.

❗❗ 📢 NAGYON FONTOS HÍR! 📢 ❗❗

„… az NNK számos szabálytalanságot állapított meg, és a kivizsgálás eredménye alapján,…

Posted by Békés Születéséért Támogatókör on Thursday, January 7, 2021

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?