Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Miért ne viseljük ugyanazt a pizsamát egymás után két napig

A férfiak átlagosan 13 éjszakánként cserélnek pizsamát, míg a nők akár 17 napig is várnak vele, mielőtt a szennyesbe dobják őket. A legtöbb nőnek több pizsamája is van, ezért az sem ritka, hogy egyszerűen hajlamosak megfeledkezni arról, mióta is viselik egyik vagy másikat. Bár a hálószobában hordott ruha hosszú időn át tartó viselése ártalmatlannak tűnhet, ennek a látszólag gyanútlan szokásnak mégis súlyos következményei lehetnek.

 

 

 

1 Lehet, hogy káros környezetben alszol

A pizsamák hosszú órákon keresztül érintkeznek a bőrünkkel. Ha újra és újra használjuk, a baktériumok és az elhalt hámsejtek elkezdenek felhalmozódni a szövetében. Éppen ezért pedig teljesen mindegy, hogy milyen gyakran mossuk az ágyneműt, mivel nem marad sokáig tiszta, ha közvetlen kapcsolatban van a mosatlan pizsamánkkal. Ugyanannak a pizsamának az éjszakáról-éjszakára történő viselése nehezen kezelhető fertőzéseket okozhat.

2 A mikrobákat átviheted más ruhákra

Ha a pizsamánkat betesszük a mosógépbe, akkor a pizsamában található baktériumok mosás közben átjuthatnak az összes többi ruhadarabra is. Egy két hétig folyamatosan viselt ruha esetén például a mosás sem tudja kiirtani az összes mikrobát, így azok más ruhákra is átkerülnek, amik így újfent érintkezhetnek a bőrünkkel.

3 Befolyásolhatja az alvás minőségét

Ahogy a frissen mosott ágyneműben alvás is egy egészen különleges módja az élvezetnek, úgy a tiszta pizsamában történő alvás is valódi felfrissülést okoz. Az izzadt, koszos pizsamában alvás ráadásul viszketést okozhat, ezzel roncsolva az alvásunk minőségét.

4 Súlyosbíthatja az allergiát

Ha allergiásak vagyunk a porra vagy más légzési rendellenességgel küzdünk, akkor a piszkos pizsamában történő alvás súlyos károkat okozhat. A poratkák elhalt bőrpelyheket esznek, ez pedig vonzza őket a matrachoz és a pizsamánkhoz, megnövelve a légzési problémák kockázatát. Ha allergiásak vagyunk a porra, a legjobb, ha minden este tiszta pizsamában alszunk.

5 Pattanást okozhat

Ha nem cseréljük elég gyakran a pizsamánkat, baktériumok és elhalt hámsejtek halmozódhatnak fel benne. Éjszaka a szövet megnyomja a bőr pórusait, blokkolja azokat, és kiütéseket okoz. Amikor alvás közben izzadunk, a pizsama felszívja az izzadtságot, ami az újbóli használat során pattanásokat okozhat.

6 Kellemetlen szaga van

A hálóruha tökéletesen képes elnyelni az izzadtságot, ezzel ideális mikrokörnyezetet teremtve a baktériumok számára. A baktériumok imádják a nyirkos és sötét helyeket, terjedésükkel pedig a ruha egyre büdösebbé válik, zavarva ezzel az alvásunk minőségét.

7 Gyengítheti az immunrendszert

Amikor ugyanazt a pizsamát hordjuk minden egyes nap, az immunrendszerünk folyamatosan mikrobákkal és légzőszervi szövődményekkel, illetve egyéb allergénekkel küzd. Mindezek a tényezők gyengíthetik a szervezetünk védekezőképességét, megnehezítve például a vírusok elleni védelmet.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?