Érdekes, Internet

10 érdekes felfedezés, amit a Google Maps-nek köszönhetünk

A hatalmas mennyiségű tudás közvetlen közelsége egyre lenyűgözőbb méreteket ölt a modern világban. Ma már fel sem kell állnunk a kanapéról ahhoz, hogy Föld körüli utazást tegyünk, és olyan lenyűgöző vagy érdekes felfedezéseket tegyünk a világról, melyeket olykor még a tudósok sem ismernek. A Google még 2005-ben indította el a Google Maps névre keresztelt térképszolgáltatását, azóta pedig a kíváncsi internetezők számtalan érdekes dolgot fedeztek már fel a segítségével a titokzatos sivatagi rajzoktól kezdve egészen a történelmi jelentőségű építményekig.

 

 

 

10 A nagy lyuk-sáv, Peru

Perui lyuksav

A mintegy 6000 furcsa, különböző átmérőjű és mélységű furatból álló 1,4–1,5 km hosszú sáv a Pisco-völgynél kezdődik, és a perui Andokban tűnik el. Még a műholdfotók által készített felvételeken is egészen lenyűgöző, nem beszélve a drónokról készített videofelvételekről.

Külön érdekesség, hogy a híres Nazca-vonalakkal ellentétben ennek a lyukakkal teli sávnak a célja már az 1933-as felfedezése óta ismeretlen. A tudósoknak és régészeknek csak feltételezéseik vannak, például egyes ötletek szerint temetkezési helyek voltak, mások szerint a különféle gabonák tárolására használták őket – de mindegyik kritika észérvekkel támadható, ezért összességében több kérdést hagynak maguk után, mint választ.

9 Mesterséges sziget, Hollandia

42765e5a6ebfc99a852a474995

Ez a hollandiai Ketelmeer-tó közepén fekvő, alakjában térkép-ikonra hasonlító sziget valójában egy mesterségesen létrehozott, 1 km átmérőjű körgát, amit IJsselognak hívnak. A szigetet a szennyezett iszap tárolására használják.

8 Óriásháromszög, USA

3f1f955815acf3b49c401deb50

Ez a misztikusnak tűnő hely az arizonai Whitmanben található, és valójában 1956-1966 között az amerikai légierő bázisaként funkcionált. Azóta elhagyatott.


7 Ujjlenyomat, Egyesült Királyság

f1f4455f7c8b9e898811bdcda2

A Fingermaze nevű hatalmas ujjlenyomat a Hove Central Parkban (Brighton, Egyesült Királyság) található. Noha a turisták „labirintusként” emlegetik, valójában egy 2006-ban létrehozott műalkotás, egészen pontosan egy habarcsból készült szobor, amit Chris Drury művész készített.

6 Misztikus sivatagi minták, Kína

3b5ec35f628b8becad744aade7

Ezek a misztikus rajzok, amik úgy néznek ki, mintha valaki felülről firkálta volna össze a Góbi-sivatagot, sokáig lázban tartotta a tudós szakmát, sokan idegen életformáknak tulajdonították. Később kiderült azonban, hogy valószínűleg egy ember által készített alkotás. Jonathan Hill, a Space Flight to Mars Center kutatási technikusa szerint az ilyen mintákat valószínűsíthetően a kínai kém műholdak kalibrálásához használják.

5 Kálium-tavak, USA

2ad6775dfea0aab5430af85ee5

A Utah-ban található mesébe illően kék vízű tavak szinte rikítanak az egyébként vöröses sivatagi tájban. Ezeket a tavakat valójában kálium-klorid bányászatra használják. Az Intrepid Potash 3 hasonló bányát is üzemeltet az Egyesült Államokban, de kétségkívül ez a leghíresebb mind közül.

4 Idegen arc, Antarktisz

Antarktisz arc

Amikor felfedezték ezt a szokatlan formájú képződményt az Antarktisz hegyei közt, érthető módon az összeesküvés-elméletek hívői azonnal idegen lényeket és UFO-inváziót láttak benne, azonban létezik rá logikusabb magyarázat is: az egész mögött valójában csak a pareidolia nevű pszichológiai jelenség áll. Így hívjuk azt, amikor az emberek a bizonytalan és véletlenszerű alakokat konkrétnak és tisztán kivehetőnek éreznek. Pontosan ezért van az, hogy gyerekként például különféle állatokat és egyéb tárgyakat látunk a felhőkben.

 

 

 

 

3 Emlékmű a sivatag közepén, Afrika

Sivatagi emlekmu

1989-ben súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt: terrortámadás következtében egy McDonnell Douglas DC-10 típusú repülőgép felrobbant a Tenere-sivatag felett. 2007-ben volt a katasztrófa 18. évfordulója, és ekkor hozták létre ezt az emlékművet a lezuhanás helyén, a sivatag közepén. A kör alakú emlékmű valójában 170 törött tükörből áll, ami a terrortámadásban elhunyt utasok számát szimbolizálja.

2 Lonar-tó, India

Megvaltozott szinu to

A Lonar-tó régóta ismert volt arról, hogy egy körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt történt meteorit becsapódás után keletkezett. A kráter pereme körülbelül 1,8 km átmérőjű, míg a tó a legmélyebb pontján körülbelül 137 méter mély.

2020 júniusának elején azonban valami kiszámíthatatlan dolog történt a tóval: a tó vize 2-3 nap alatt teljesen elszíneződött, és élénk rózsaszín, szinte vörös színűvé vált. Később az Agarkar Kutatóintézet jelentéseiből kiderült, hogy vélhetően az alacsony vízszint és a magas sótartalom miatt elburjánzott halobaktériumok, illetve a karotinoid szint növekedés okozta a színváltást.

1 Hatalmas célkereszt, USA

a5296f5793a0b1c8de712a118e

Egyesek szerint csak tréfák, mások szerint műalkotások, de bárhogy is, jó néhány ilyen célkereszt formájú rejtélyes alakzat található az Egyesült Államok területén. Vannak, akik szerint a műholdak kalibrálásához használják őket, míg mások úgy vélik, hogy egykoron titkos katonai bázisok lehettek.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?