Belföld, Hírek

Jövőre megemelik a háziorvosok és és szakdolgozók bérét

A kormányhatározat szerint a kormány 71 milliárd forinttal emeli meg a háziorvosok béremelésére szánt összeget. A kamara szerint nem elfogadható, hogy a dokumentum az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem-növekedéséhez semmilyen forrást nem biztosít.

 

 

 

 


Megszületett és csütörtökön meg is jelent egy kormányhatározat, amely szerint 2021-ben megemelik az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók bérét – szúrta ki a Portfolio.hu.

A határozatban a kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit 2021. december 31-ig.

A dokumentum szerint a kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot”, hogy a béremelést fedezni tudja. Ennek határideje 2021. január 1-jét követően azonnal.

A pénzügyminiszternek pedig egyúttal gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során is.

A Portfolio megjegyzi, hogy a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet jelentős összeg, főleg ha ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás” kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepelt. Ezek szerint ugyanis a háziorvosi finanszírozást 2021-ben egy lépésben 50 százalékkal emeli a kormány, ha csak a költségvetési források emelését nézzük.

A Magyar Orvosi Kamara csütörtöki közleményében azt írta, az elnökség pozitívumként értékeli hogy a kormányhatározat a kamara jelzésének megfelelően az összes háziorvos számára biztosítja jövedelemnövekedés forrását, valamint a praxisközösségi rendszer bevezetésére, kiterjesztésére elegendő előkészítési, felkészülési időt hagy.

Ugyanakkor szerintük nem elfogadható, hogy a kormányhatározat az alapellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók 2021. évi jövedelem növekedéséhez semmilyen forrást nem biztosít. A Magyar Orvosi Kamara ugyanis minden megszólalásában, javaslatában az alapellátásban dolgozók teljes körére, így a fogorvosokat is külön nevesítve kérte a béremelés fedezetét.

„A fogorvosi terület is az alapellátás része és legköltségigényesebb területe. Bármilyen negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, mert ez a mindenki számára hozzáférhető közellátás működőképességét veszélyezteti, így az orvosokat, betegeket a magánellátásba kényszeríti. A közellátás elsorvasztása súlyos népegészségügyi következményeket vonhat maga után” – írták.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy a szükséges forrás előirányzásával biztosítsa a magyar társadalom alapellátásának működését.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?