Belföld, Hírek

Akár 60 ezer forintos bérkülönbségek is vannak a Covid-osztályokon dolgozóknál – ilyen a frontvonalban dolgozó ápolók helyzete

Akár bruttó 60 ezer forint eltérés is lehet a frontvonalban dolgozó ápolók pluszjuttatásai között – mondta el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

 

 

 




 

Balogh Zoltán kamara-elnök arról beszélt a Népszavának, hogy a koronavírus-járvány miatt rengeteg ápolót helyeztek át másik kórházakba. Az elnök szerint vannak olyanok, akik akár 40-100 km-rel távolabb lévő intézménybe kell nap mint nap bejárniuk.

„Ez komoly megterhelés, hiszen ha valaki arra kényszerül, hogy a megszokotthoz képest egy órával hamarabb legyen a jóval messzebb lévő munkahelyén, akkor akár napi 4-5 órát is kell utaznia – ráadásul extrém időpontokban. Tudunk olyan átvezényelt szakdolgozóról, aki 4.15-kor indul és 22.00 órára ér haza. Azaz miután végre ágyba kerül 12 óra munka után, szinte azonnal kelhet is” – tette hozzá.

Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy egyelőre azt sem tudni, mikor fogják kifizetni az ápolóknak a pluszjuttatást, ami akkor jár, ha egy munkavállalót áthelyeznek egy másik intézménybe. Elmondása szerint a kórházak közötti elszámolás elcsúszott, ezért az utóbbi hetekben sok intézményben az akár 30-100 ezer forint közötti változó illetményt nem, csak az alapbért kapják meg a dolgozók.

„Borzasztó csúszásokkal szembesülünk. Tudunk olyan szakdolgozóról, aki 3-4 hónappal később kapta meg a különbözetet: májusban volt beteg, novemberben jutott hozzá az akkor elmaradt táppénzösszeghez. Nem szabadna, hogy anyagi hátrány érje azokat, akik a frontvonalban dolgoznak és munka közben fertőződnek meg” – mondta erről.

Balogh szerint a rosszabbul fizető intézmények szakdolgozók nélkül maradhatnak, mert a jelenlegi bérek mellett akár 20-30 ezer forintért is hajlandók váltani a dolgozók.

 

 

Balogh azt is elmondta, a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján bruttó 60 ezer forint eltérés is előfordul a frontvonalban dolgozó ápolók pluszdíjazásai között. A kamara ezért már márciusban jelezte, hogy szükség lenne a pótlékrendszer egységes, országos szabályozására, hogy ne forduljanak elő ilyen mértékű csúszások és különbségek.

Hasonló csúszásokat tapasztaltak a táppénzekkel kapcsolatban is:

„Tudunk olyan szakdolgozóról, aki 3-4 hónappal később kapta meg a különbözetet: májusban volt beteg, novemberben jutott hozzá az akkor elmaradt táppénzösszeghez” – mondta.

A probléma súlyát mutatja, hogy az elnök szerint „a Covid-ellátás már az orvosok szerint is az ápolókon múlik, a gyógyítás minősége ugyanis jelentősen függ attól, hogy hány és milyen képzettségű ápoló érhető el”. A területen pedig eddig is probléma volt elvándorlás:

„A pályaelhagyók között vannak fiatal pályakezdők, akik azzal szembesülnek, hogy nem bírják azokat a lelki és fizikai terheket, illetve olyanok, akik 5-10 év után inkább külföldön próbálnak szerencsét a jobb megélhetés reményében”- mondta.

A kamara elnöke szerint, ha a kormány nem fogadja meg a szakmai szervezetek tanácsait, arra kell számítania, hogy szakdolgozói hiányból fakadó problémák felerősödnek.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?