Életmód, Érdekes

Milyen hibákat követünk el a fűtéssel kapcsolatban? – Ezért van az, hogy a lakások egyre hidegebbek, a számlák pedig egyre magasabbak

Az emberek általában októberben kezdenek el fűteni, és márciusig, vagy akár áprilisig minden nap használják a saját hőközpontot.

 

 

 

A fűtés elindítása körülbelül egybeesik a téli időszámításra való átállással, a hőmérséklet csökkenésével, és különösen a fűtésszámla nagyarányú növekedésével. A házak fűtése az otthoni energiafogyasztás több mint 70%-kát teszi ki. Így aztán, ha sikerül spórolnunk a fűtéssel, azzal nem csak a számláink költsége csökkenhet, de a szén-dioxid-kibocsátás is.

Íme 5 módszer, amellyel a lakás könnyebben kifűthető.

1. Használd a sötétítő függönyöket

Húzd el a függönyöket, és engedd be a napfényt a lakásba, este pedig húzd össze azokat, mert szigetelő rétegként fognak viselkedni, amely bent tartja a hőt a házban, ugyanakkor nem engedi, hogy a hideg bejöjjön. Mióta vastag függönnyel takartam el az ablakokat jelentősen érzem a különbséget, ráadásul a központi fűtés sem indul be olyan gyakran, mint előtte.

2. Használd az időzítő funkciót

Az Egyesült Királyság Fenntartható Energia Központjának tagjai azt állítják, hogy ha a hőközpont időzítő funkcióját használjuk, és egy kicsit hamarabb kezdünk el fűteni a megszokottnál, például 30 perccel azelőtt, hogy reggel felkelnénk, de valamivel alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, az sokkal hatékonyabb lehet, mint ha akkor indulna el a fűtés, amikor felébredünk, és magasabb hőmérsékletre lenne állítva. Ennek oka az, hogy a gázkazán állandó sebességgel működik, ha 20 vagy 30 Celsius fok hőmérsékleten van beállítva.

3. Vidd el a kanapét a fűtőtest közeléből

Rendkívül kellemes lehet, ha a kanapét a fűtőtest közelében helyezzük el, de ez elnyeli azt a hőt, amely az egész szobát felmelegíthette volna. Ha elmozdítjuk a kanapét, a meleg levegő szabadon áramolhat. Ez vonatkozik bármilyen tárgyra, ami a fűtőtest előtt áll.

4. Tökéletesítsd a szigetelést

Amikor a lakás elkezd kimelegedni, a hő 25%-a távozik a tetőn át. Ezt elkerülhetjük, ha 25 cm-es szigeteléssel látjuk el a tetőt. Emellett a lakás a falakon keresztül is veszít hőt. Noha a falak szigetelése pénzügyi szempontból megterhelőbb lehet, hosszú távon megérezzük majd az előnyeit, mivel a számlák értéke fokozatosan csökken majd.

5. Szigeteld magukat a hőforrásokat

Ha van otthon melegvíz-tartályod, győződj meg róla, hogy tökéletesen szigetelve van. Így a víz sokkal hosszabb ideig marad melegen, és csökkennek a fűtési költségek.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?