Egyéb

Keményen nekimentek az uniós vezetők Orbán Viktornak a költségvetési vétó miatt

Az Európai Néppárt elnöke és az Európai Parlament alelnöke is arról beszélt, hogy túl sokat védték a magyar miniszterelnököt és a Fideszt.

 

 

 




 

Mi is írtunk róla, hogy a lengyel miniszterelnökkel együtt megvétózta Orbán Viktor az Európai Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus miatti károkat enyhítendő költségvetési alapot. Ahogy arról is beszámoltunk, hogy Európa és a világ vezető lapjai szerint ez akár válságot is okozhat az Unión belül.

Donald Tusk, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt elnöke, az Európa Tanács volt elnöke Twitter-bejegyzésében még nem nevezi meg a konkrét országokat, de nem nehéz kitalálni, hogy hazáján, Lengyelországon kívül Magyarországra gondolhat, amikor azt írja:

„Aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van. Világos álláspontot várok el erről a kérdésről az Európai Néppárt összes pártjától. Alapvető értékeink ellenzőit immár senki nem védheti meg.”

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője már konkrétabban fogalmazott. Mint mondta, „ha Magyarország és Lengyelország komolyan hajlandó blokkolni az EU teljes finanszírozását és a koronavírus-válságból való kiemelkedést szolgáló szolidaritási elemet is, csupán azért, mert önző módon kizárólag a nemzeti érdekeiket követik, akkor az EU súlyos válságba kerül” – idézi az MTI.

Az EP egyik alelnöke, Katarina Barley, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa ennél sarkosabban fogalmazott: „most bosszulja meg magát, hogy kesztyűs kézzel bánt a lengyel és a magyar kormánnyal az Európai Bizottság, az Európai Tanács, és mindenekelőtt a konzervatív pártcsalád, amelynek még mindig tagja Orbán Viktor Fidesze”

– nyilatkozta a politikusnő.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?