Életmód, Érdekes, Külföld

A bangladesi élet 10+ olyan jellemzője, amit nem mindenki tudna elviselni

Banglades egy nagyon apró ázsiai ország, hihetetlenül magas népsűrűséggel. Az alig másfél Magyarország méretű kis országot több mint 161 millió ember lakja, a népsűrűsége pedig majdnem 1300 fő per négyzetkilométer. Talán éppen ebből a zsúfoltságból adódóan ez a különleges ázsiai ország nem túl kedvelt cél a turisták körében, és csak nagyon kevesen tudják, hogyan is zajlik az élet ebben az országban.

 

 

 

1 A helyi nők hagyományosan nem hordanak fehérneműt.

Banglades alsonemu

Pár évtizeddel ezelőttig a legtöbb helyi nő egyáltalán nem hordott bugyit. Most némileg más a helyzet: sok hölgy ugyanis elkezdte elfogadni és átvenni a nyugati életmódot, és annak kulturális velejáróit, mint például a bugyiviselést, de akárcsak mi, a melltartót, úgy ők a bugyit azonnal ledobják, amikor hazaérnek.

A szülők azonban még mindig nem vásárolnak fehérneműt a lányoknak, így azok maximum akkor tudnak ilyeneket hordani, amikor már saját keresetük van, és meg tudják vásárolni őket maguknak.

2 Ennek eredményeként a nők a menstruáció ellen is más megoldást használnak.

Banglades elet

A bangladesi lányok beszámolója szerint a menstruáció alatt sokan speciális, hevederrel rögzített betéteket használnak. Ez számunkra kissé vadnak tűnhet, de a helyi kultúra ilyen.

3 Még a férfiaknak is konzervatívan kell öltözniük, és teljesen elfelejteni például a fürdőruhát.

Banglades egy nagyon konzervatív ország, a helyiek többsége pedig muszlim. Ráadásul itt nincsenek nagyon turisták, akik hatására esetleg változna a kultúra, ezért a helyiek bizonyos szigorú szabályai az évek múltán sem változtak. Ilyen például a fürdőruhákhoz való hozzáállás: az ilyen ruhadarabok ugyanis elfogadhatatlanok a strandokon. A férfiak és a nők egyaránt ruhában úsznak.

Az egyetlen hely, ahol elfogadható a bikini, az maximum a szállodák területén található medencék és azok közvetlen környezete.

A férfiak egyébként ebben az országban nem hordanak rövidnadrágot. Nem azért, mert szégyenlősek megmutatni a lábaikat, hanem mert a rövidnadrágokra gyermekruhaként tekintenek, és véleményük szerint egy érett felnőttnek mindig hosszúnadrágot kell viselnie.


4 A helyi lakosok nagyon barátságosak a turistákkal.

Mivel az ország turizmusa nem különösebben fejlett, ezért a bangladesiek ritkán látnak európai vagy amerikai állampolgárokat. Ez az egyik oka annak, hogy a helyiek ilyen barátságosak és vendégszeretők, mivel mindenki beszélgetni akar a külföldiekkel, megtudni, hogy mit csinál és hogy milyen az élet ott, ahonnan ő jött.

Ha esetleg tehát ebben az országban jársz, bátran fordulj segítségért a helyiekhez, akik biztosan szívesen útbaigazítanak majd vagy választ adnak a kérdéseidre. Igaz, hogy nem mindenki beszél angolul, de mutogatással is sokra vihetjük.

5 Amit a leggyakrabban hallhatsz a helyiektől, az az, hogy: „Szelfi?”

Mivel nagyon ritkán találkoznak külföldiekkel, ezért azon ritka alkalmakkor, amikor mégis, akkor hatalmas figyelmet szentelnek neki. Ha meglátják, hogy valaki nem odavalósi, azonnal odamennek hozzá, és megkérdezik: „Szelfi?” – mivel mindenki szeretne képet készíteni a külföldiekkel, különösen a nagyon fehér bőrű, esetleg szőke hajú emberekkel.

Ha valakivel fényképet akarsz készíteni, akkor készülj fel rá, hogy a helyiek nem fognak mosolyogni a kamerába, és nem azért mert boldogtalanok vagy mérgesek, csak a széles mosolyt itt szintén gyerekesnek találják.

Ha erre járunk, fel kell készülnünk arra, hogy a helyiek minden lépésünket figyelni fogják majd. Ez nem durvaság vagy illetlenség, csak egyszerűen kíváncsiak.

6 Ha hozzászoktál a kényelemhez, akkor ez nem a Te országod.

Banglades kozlekedes

Egyrészt a turisták hiánya miatt nincs turizmusra szakosodott kereskedelmi szféra, másrészt ugyanebből az okból kifolyólag a közlekedés sem túl fejlett. Ennek köszönhetően pedig például elég problematikus eljutni az ország egyik végéből a másikba.

Az utak általában kátyúsak, már ahol egyáltalán van burkolat. A tömegközlekedés mindig zsúfolt, ezért fel kell készülni rá, hogy ha például Dakkából Dinajpurba (az ország egyik legnagyobb városa) szeretnénk menni, akkor az busszal körülbelül 9 órába fog telni, autóval pedig nagyjából 7,5 órába a rossz utak miatt, holott a két város közötti távolság csak 330 km.

Alternatív megoldás lehet felkapaszkodni egy helyi vonatra, ám ezt valószínűleg csak a legőrültebbek mernék bevállalni. Mi mindenesetre nem tanácsolnánk.

7 Az utakon, különösen a fővárosban, nagyon lassú a közlekedés.

Bangladesi elet

Banglades fővárosa Dakka, ahol közel 10 millió ember él. Megszokhattuk persze, hogy a zsúfolt nagyvárosokban körülményes a közlekedés, de Budapest vagy New York ehhez képest semmi. Itt nincsenek közlekedési szabályok, az emberek, a biciklisek és a motorosok pedig keresztbe-kasul haladnak az úton, ezért mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, ha autóval közlekedünk.

Előfordul, hogy az emberek megállnak valahol és otthagyják a kocsit úgy, hogy nem lehet mellettük elférni, és senki sem szól nekik ezért – ez ebben az országban teljesen természetes. A borzalmas közlekedést jól tükrözi, hogy a Dakkában élő gyerekeknek hajnali 5-kor kell elmenniük otthonról, hogy valahogy beérjenek az iskolába a 8:30-kor kezdődő első órára.

8 A természeti katasztrófák itt szinte mindennaposak.

Banglades termeszet

Banglades az egyik legkevésbé biztonságos ország, legalábbis a természeti katasztrófák tekintetében. A természeti katasztrófák itt nemcsak gyakoriak, de rendkívül sokszínűek is, ezért a velük szemben történő védekezés szinte lehetetlen. Itt egymást követik az árvizek, aszályok, szökőárok, zivatarok, tornádók, jégesők, földcsuszamlások, stb. Sajnos ez a rengeteg katasztrófa erősen befolyásolja a helyi gazdaságot és általában véve az itt élő emberek életszínvonalát.

9 Itt nem lehet csapvizet inni, és szűrt vizet találni sem egyszerű.

Banglades ivoviz

A bangladesi csapvíz tulajdonképpen mérgező. Itt a turisták által használt víztisztító berendezések is haszontalanok, ezért a legjobb és legbiztonságosabb, ha közvetlenül a szupermarketekben vásárolunk magunknak ásványvizeket. Különösen akkor, ha Banglades vidéki területeire utazunk.

Egyes turisták szerint a hordozható vízszűrú felforralt víz kombinációval már ihatóvá válik a helyi csapvíz, de mi azért inkább ezt nem ajánljuk.

 

 

 

 

10 Bangladesben nagyon olcsó az élet.

Banglades arak

Banglades az egyik legolcsóbb ázsiai ország, azonban van egy hátránya: mindenképpen készpénzt kell magunkkal vinni, a bankkártyás fizetés ugyanis itt nagyon kevés helyen elfogadott.

Nagyjából ilyen árak várnak a fővárosban:

  • Taxi (1 km) – 150 forint;
  • 85 négyzetméteres lakás rezsije – 14 ezer forint;
  • 1 szobás lakás bérlése – 43 ezer forint.

A boltban kapható termékek ára (fővárosban) sem túl vészes, nagyjából hasonló a magyarországi árakhoz, kissé olcsóbb annál.

11 A helyi üzletekben elképzelhetetlen mennyiségű autentikus ékszer, ajándéktárgy és ruha kapható.

Bangladdes szuvenir

Banglades piaca nagyon gazdag a kézműves termékekben. Itt a fatermékektől kezdve a festményeken át a szőnyegekig (shital pati-nak hívják) számtalan kézzel készült terméket kaphatunk az üzletekben, még kagylóból és nemesfémből készült ékszereket is, illetve sok egyéb kiegészítőt.

Bangladesben az emberek előszeretettel használnak igazgyöngyöt az emberek a dekorációkhoz és ékszerekhez, mivel ez itt nagyon olcsó, legalábbis a külföldi árakhoz képest mindenképp.

Mi a véleményed erről az országról? Szívesen meglátogatnád?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?