Érdekes, Film

18 hiba a Számkivetett című filmben, amit nem vettünk észre, pedig már tucatszor láttuk a filmet

Pontosan 20 évvel ezelőtt jelent meg Robert Zemeckis különleges kaland-dráma filmje Tom Hanks-szel a főszerepben. Valószínűleg mindenki látta már ezt az emberi akaraterőről és a túlélés iránti vágyról szóló filmet, talán többször is, hiszen ez nemcsak egy film, hanem egy olyan kifinomult műalkotás, ami örökké nézhető. Ennek ellenére legtöbbször még a sokadik megnézése után sem vesszük észre benne azokat a bakikat, melyeket véletlenül felejtettek benne a készítők.

 

 

 

  • A film elején egy fiú szalad Moszkva utcáin, hogy kiszállítson egy csomagot. Híres moszkvai látnivalók mellett fut el: a Boldog Vazul-székesegyház, a Moszkvai Állami Egyetem, vagy például a Bol’shoy Kamennyy híd. A valóságban egy ilyen út jó 4-5 órába telt volna Moszkvában, és feltételezzük, hogy a fiú nem maratoni futó.

Számkivetett Moszkva

  • A repülőgépen Chuck megnézni a menyasszonyától, Kellytől kapott ajándékot (zsebóra) majd ráteszi a könyöklő kisasztalára. Néhány képkockával később a kisasztal egy teljesen más pontján van az óra.

Számkivetett óra

  • Amikor a gép lezuhan, Chuck a repülő szélvédőjén keresztül figyeli, ahogy közeledik az óceán. Amikor a gép a vízbe ér, a főhős hátra zuhan a raktérbe, holott a fizika szabályai szerint előre kellett volna esnie, a pilótafülke felé, és valószínűleg azonnal meg is halt volna a becsapódástól.

Számkivetett sziget


  • Amikor Chuck tutaja partot ér, a főhős feje az óceán felé néz, a következő jelentben azonban már a parttal párhuzamosan.

Számkivetett zuhanás

  • Amikor Chuck felveszi az első partra sodort csomagot, láthatjuk, hogy semmi sem áll ki a vízből, a következő jelenetekben pedig már tiszta szikla a part. Ennek oka, hogy a távoli jeleneteket később forgatták és az árapály miatt ekkor már alacsonyabb volt a víz.

Számkivetett víz

  • Amikor Chuck először megtalálja a barlangot, nappal van, vagy legalábbis még jó néhány óra hátravan estig. Pár képkocka múlva azonban Chuck már naplementekor megy be a barlangba.



Számkivetett hiba

  • Amikor a főhős először mászik fel a hegyre, a szakálla észrevehetően hosszabb, mint sok későbbi jelenetben, például amikor felfedezi és eltemeti Albert Miller holttestét.

Számkivetett szakáll

  • Amikor Chuck megnézi a halott pilóta pénztárcáját, egy bankjegy lóg ki belőle, de a következő jelenetben ennek már nyoma sincs, amikor közelről mutatják.

Számkivetett blooper

  • A pénztárcában egy vezetői engedély is volt, amin Albert születési dátuma olvasható: 1949. 06. 19. Amikor azonban Chuck eltemeti a pilótát, azt karcolja a sziklába, hogy „1950-1995”.

Számkivetett fail

  • Amikor Chuck hozzáméri Albert cipőjét a saját lábához, látható, hogy a lábujjai jócskán túlnyúlnak a cipőn. Amikor azonban néhány jelenettel később Chuck-ot a levágott orrú cipőben látjuk, már nyoma sincs ennek a különbségnek, és olyan, mintha a cipő az ő lábmérete lenne.

Számkivetett cipő

  • A cipőhöz visszatérve egyébként a valóságban Chuck nem tudta volna levágni az orrát, mert ekkor még nem találta meg a korcsolyát. És ha mégis, akkor sem lenne elég éles ahhoz, hogy átvágja vele a bőrcipőt.

Számkivetett cipő2

  • A seb bekötözése érdekében Chuck az egyik korcsolya pengéjével elvágja a nadrágját. Ebben a jelenetben nincsen fűző a korcsolyán. Egy pillanattal később azonban mindkét korcsolyát láthatjuk, cipőfűzővel együtt. (ezek közül az egyiket Chuck le is veszi, hogy azzal kötözze le a sebet)

Számkivetett érdekesség

  • Amikor Chuck dühében eldobja a röplabdát, az még mindig a csomagjában van, pedig egy korábbi jelenetben (amikor Chuck a sebét kötözi) már láthattuk a labdát a doboz nélkül.

Számkivetett Wilson

  • Amikor Chuck tüzet rak, és rákot eszik, láthatjuk, hogy a tűzben égő fát egyértelműen fűrésszel vágták el.

Számkivetett tűz

  • Amikor Chuck a tutajon fekszik, és meglátja a mellette elhaladó teherhatót, az utolsó erejével kinyúl, hogy a legénység észrevegye őt. Ebben a pillanatban a kamera felülről mutatja a tutajt, és láthatjuk, hogy alatta halványzöld a víz, ami arra utal, hogy sekély, bár Chucknak ekkor elméletileg az óceán közepén kellett volna lennie. Nyilvánvaló tehát, hogy ezt a jelenetet egy víztartályban forgatták.

Számkivetett megmentés

  • Amikor a film végén Chuck kirak egy térképet az autó motorháztetejére, a poros motorháztetőn láthatjuk az előző, sikertelen felvételekből származó ujjlenyomatokat.

Számkivetett baki

  • A film végén számos hiba fedezhető fel az árnyakban. Először, amikor a pickup-os lányt oldalról mutatják, láthatjuk, hogy az árnyék pár centire a kocsi mögött ér véget, a következő pillanatban azonban már jó fél méterrel hosszabb, mint a kocsi. Érdemes figyelni az autó oldalát is, amit először teljesen megvilágít a nap, a következő jelenetben pedig már árnyékban van.

Számkivetett bakizás

  • Ezután, amikor a lány elhajt, Chuck kisétál a kereszteződés közepére, majd a távolba néz. Ekkor az árnyék még mögötte van, a következő jelenetben azonban már Chuck előtt, pedig nem fordult meg 180 fokkal – ezt ugyanis Chuck néhány másodperc múlva teszi meg. Nyilvánvaló tehát, hogy ezeket az utolsó jeleneteket több napig forgatták.

Számkivetett kereszteződés

 

 

 

 

Végezetül néhány érdekesség:
  • A forgatás 1998 és 2000 között zajlott, egy év szünettel. A forgatás közben Hanks 23 kg-ot hízott, hogy az átalakulása drámaibb legyen. Miután a film nagy részét leforgatták, egy évre félbeszakították a forgatást, hogy a színésznek legyen ideje lefogyni, illetve hajat és szakállat növeszteni, mintha tényleg több évet élt volna a szigeten.
  • Wilson karaktere teljesen véletlenül került a forgatókönyvbe. A film előkészítésekor William Broyles Jr. túlélési szakértőkkel konzultált, majd úgy döntött, hogy egy hétig egyedül fog élni a Kaliforniai-öböl egyik elszigetelt strandján. A forgatókönyvírónak tényleg magának kellett vizet és ételt keresnie, valamint menedéket építeni. Broyles rigókat fogott, és nyersen ette őket, majd megtanulta, hogyan kell kókuszdiót bontani. A bizarr kísérlete közben egy röplabdát sodort partra a víz, ez a pillanat inspirált a film főszereplőjének élettelen társát, aki a film egyik ikonikus karaktere lett. William Broyles Jr. egyhetes megpróbáltatása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy élethűen tudják bemutatni a történetet.
  • A filmből nem derült ki, hogy mi volt abban a csomagban, amit Chuck nem bontott fel a szigeten. Ezt egész végig őrizte, majd le is szállította a címzettnek, ám a nő nem volt otthon, ezért az ajtó előtt hagyta. A nézők azonban nagyon kíváncsiak voltak rá, ezért egy riport közben megkérdezték a forgatókönyvírót, hogy mégis mi volt abban a csomagban, aki csak tréfásan annyit felelt: „egy műholdas telefon”.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?