Autó, Érdekes

What Car? felmérés 2020: itt a legmegbízhatóbb autók rangsora

A legismertebb brit autós folyóirat olvasói visszajelzések és vélemények alapján összeállította a legmegbízhatóbb használt autók idei listáját. Még a szerkesztőket is meglepte a domináns végeredmény: legjobb öt között négy Toyota, illetve Lexus modell szerepel.

 

 




 

Amikor a brit What Car? magazin az autójukkal kapcsolatos tapasztalatairól kérdezte olvasóit, csaknem 13 ezren válaszoltak, részletesen leírva mindazon hibajelenségeket, amelyekkel az elmúlt 12 hónap során találkoztak. A felsorolásban a meghibásodásban érintett területeket, valamint az adott hiba kijavításának a költségeit, illetve időigényét is részletezték az autósok, egészen pontos képet festve a néhány éves járművek megbízhatóságáról.

Első lett a Toyota RAV4-es (2013-19), óriási elismerés ez a márkának/Fotó: Toyota

Mindössze három autó – mindhárom japán gyártmány – bizonyult teljesen hibátlannak. Két szabadidőjármű, az előző generációs Toyota RAV4 (2013-19) és az aktuális Lexus RX 450h (2016-) mellett még a Honda Jazz (2008-15) ért el makulátlan eredményt. Ezen nincs mit részletezni, ennek a három típusnak a tulajdonosai az elmúlt egy évben a legcsekélyebb meghibásodással sem találkoztak.

Megosztott első helyezés dukál a Lexus RX 450h-nak is (2016-), a prémium gyártók között ez az egyetlen dobogós/Fotó: Lexus

 

 




 

 

A lista a Toyota-csoport további két típusával folytatódik. A negyedik helyen álló, most búcsúzó Toyota Yaris Hybrid (2011-2020) 99,6 százalékos eredménnyel nyűgözi le tulajdonosait. Száz autóból 97 hibátlanul üzemelt egy éven át, problémát kizárólag az akkumulátorral tapasztaltak a tulajdonosok, ám ezeket kivétel nélkül garanciálisan kijavították, és az autók legkésőbb egy nap múlva ismét tulajdonosaik rendelkezésére álltak.

A Honda Jazz hibátlan produkciójával a Toyota és a Lexus mellé állhatott fel a dobogó képzeletbeli legfelső fokára/Fotó: MJ

Az ötödik a rangsorban a Lexus NX 300h: a 2014 óta gyártott hibrid szabadidőjármű 99,3 százalékkal végzett a felmérésben. Az infotainment rendszer és a karosszéria okozott bosszúságot minden 17. tulajdonosnak, ám a javításokat ingyen, ráadásul 24 órán belül elvégezte az importőr.

 

 




 

Negyedik legstrapabíróbb jármű a most kifutó Toyota Yaris hibrid változata/Fotó: Toyota

A hatodik helyen a Dacia Duster (2018-) található, ami szép eredmény a Renault olcsó márkájától, autói egyszerűsége úgy látszik, hogy a megbízhatóságukra is jó hatással van. Hetedik holtversenyben a mini Skoda Citigo (2012-) és az Alfa Romeo Giulitetta (2010-), míg a 9. és a 10. pozícióban egy-egy Hyundai található, az i10-es (2014-2020) és az i20-as (2015-). Mi lett az ötvenedik? Holtversenyben a Renault Captur (2013-2019) és az Audi Q5-ös (2017-), különösen utóbbi szereplése lehangoló, hiszen egy drága prémium SUV-ról van szó.

Ötödik helyen is egy Lexus végzett, méghozzá az NX/Fotó: Lexus

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?