Érdekes

Így látják a világot a színvakság különféle típusaiban szenvedő emberek

A színvakság és a színtévesztés a színlátás zavara az emberi szervezetben. A színvakok és színtévesztők nem tudnak különbséget tenni olyan színek között, amelyeket az egészséges emberek eltérőként érzékelnek. Jellemzően genetikai okokra vezethető vissza, de előfordulhat szem-, ideg- vagy agykárosodás során és vegyi hatásra is. Az alábbi képeknek köszönhetően most mi is bepillantást nyerhetünk kicsit, hogy hogyan is látják a világot a színvakság különböző típusaiban szenvedő emberek.

 

 

 

Normál látás

1 Deuteranopia

A deuteranópiát a zöld csapok hiánya okozza. Ebben a típusban nehéz különbséget tenni a piros és a zöld árnyalatai között. Nemhez kötött öröklésmenetű, és a férfiak körében 1% az előfordulása.

2 Protanópia

A protanópiát a piros szín észlelésére képes csapok hiánya okozza. Ebben a típusban a piros szín árnyalatai sötéten jelennek meg. Nemhez kötött öröklésmenetű, és a férfiak körében 1% az előfordulása.


3 Tritanópia

A tritanópia a színtévesztés egy nagyon ritka típusa, amiben a kék csapok hiányoznak. A színtévesztések közül ebben látható a legkevesebb színárnyalat.

4 Teljes színvakság
5 Mopsz a tulipánmezőn.
6 Leonid Afremov festőművész Melody Of The Night című festménye.
7 Közlekedési jelzőlámpa.
8 Szivárvány színű haj.


9 Papagájok.
10 Nyan Cat.
11 Paradicsomok.

 

 

 

 

12 Frida Kahlo, festőművész.
13 Simpson család.
14 Ősz.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?