Életmód, Érdekes

A tudomány szerint a balkezes emberek rendkívül kivételesek

A Lafayette Főiskola és a Johns Hopkins Egyetem kutatói által végzett 2006-os tanulmány szerint a főiskolai végzettségű balkezes emberek 10–15%-kal többet keresnek, mint a jobbkezes kollégáik. A teljes népesség mindössze 10%-a balkezes. Van valami kivételes dolog bennük – bámulatos emberek, mint Leonardo da Vinci, Bill Gates, Arisztotelész és Marie Curie.

 

 

 

A zsenik többsége balkezes.

A balkezes emberek nagyobb valószínűséggel zsenik. Nem csoda, hogy Albert Einstein balkezes volt. Míg a balkezesek a teljes népesség mindössze 10%-át teszik ki, a MENSA – a világ legnagyobb és legrégebbi magas IQ-val rendelkező emberekből álló közössége – tagjainak 20%-a balkezes.

A balkezesek jobb művészek.

Az American Journal of Psychology-ban közzétett kutatás azt állítja, hogy a balkezes emberek a kreativitás tekintetében fölényben vannak. A tanulmány azt mutatja, hogy jobbak a problémára vonatkozó különféle nem megszokott megoldások feltárásában. A Balkezesek Klubja által végzett tanulmány (a balkezesség kutatását célzó balkezes barát csoport), több mint 2000 balkezes, jobbkezes és kétkezes résztvevővel megállapította, hogy a balkezesek inkább a művészeti, zenei, sport- és informatikai területen lévő karrierekhez vonzódnak.

Az utóbbi időben egyre sikeresebbek lettek az elnökökké válásban.

Az utóbbi öt elnök közül hárman balkezesek voltak. Obama elnök, Bill Clinton és George H.W. Bush mindnyájan balkezesek, és Gerald Ford, James Garfield és Harry Truman elnökök is. Egy nemrégiben közzétett holland jelentés azt sugallja, hogy a balkezes politikusok a televíziós vitákban fölényben vannak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a jobbkezes gesztusokat általában megbízhatósággal, a balkezes gesztusokat pedig negatívsággal társítják. És mivel a televízió valójában tükörképet mutat, a balkezesek jobbkezesnek tűnnek.


Előnyük van a sportban.

A balkezesek előnyben vannak az egy-egy elleni sportban, mint a tenisz, tollaslabda és boksz. Rik Smits nyelvtudós, A balkezesség rejtélye című könyvében elmagyarázza, hogy mind a balkezes, mind a jobbkezes sportolók általában jobbkezes ellenfelek ellen vannak kiképezve. Tehát, amikor a jobbkezes játékosok balkezes ellenféllel szembesülnek, felkészületlenek. Ezzel szemben a balkezes játékos felkészült egy jobbkezes ellenfélre.

Jó harcosok.

Egy 2005-ös francia tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a békés társadalmakban a balkezesek a népesség mindössze 3% -át tették ki, míg a háborús övezetekben a számuk 27% -ra emelkedett. A tudósok azt állítják, hogy ennek az eltérésnek az oka az, hogy a balkezeseknek fizikai előnye van a jobbkezesekkel szemben, váratlan bal horguk miatt.

Végezetül egy kevésbé dicső probléma, amivel minden balkezes ember találkozott már.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?